Välkommen till min blogg!

Jag är glad att du läser. Min tanke är att här uppmärksamma och samla allt det fina runt omkring mej. Det blir en blandning av sådant som intresserar mej, som i första hand trädgården, naturen, hemmapyssel, färg och form, lite om djuren i mitt liv och i trädgården. Tankar om stort och smått och en hel del planer. En blandning av allt möjligt med andra ord. Komentera gärna!

måndag 13 oktober 2014

Kråkö, minne av mormors

Mommos hus


 
Uthus och stenmuren 

 Bestämde mej häromdagen att åka ner till min mommos tomma hus och trädgård på kråkö, ta lite bilder och minnas tiden som varit och nu är slut. De har funnits där mormor och morfar hela mitt liv. Morfar gick bort först och för en vecka sen mormor. Så ganska nyligen.


Syrenbuske 

 Mormor sade sej inte vara så värst intresserad av trädgården men hon höll alltid bra ordning. Välklippt gräsmatta och ansade buskar. Hennes stora fiende, maskrosor i gräsmattan. Dem satte hon stor flit på att få bort med rötter och allt.Hortensia 
 I buskväg finns här av Rosenspireor, Hortensia, Rosenhallon, Syrener, Vresrosoror och Ölandstok, bland annat. Samma som jag och min mor har. Vinbärbuskar fanns förut likaså Äpelträd men dem hadde mommo bestämt att skulle bort. Kanske hon inte ville ha det extra jobbet med dem. I träden klättrade vi alltid som små, och så fick vi oxå alltid ta hem kassar med äpplen. Det tyckte jg var lyx och har alltid själv velat ha äppeelträd.
Pilträd 


 Har alltid beundrat deras pilträd, så hårt tuktade att det är lustigt att de kunde grönska. I början fanns här tre fyra stycken men nu finns bara en kvar. De har tydligen varit en födelsedagspresant till morfar när han fyllde femtio, av vem minns inte min mor, som jag frågade om saken.


Ölandstok och Gullris


 Perenner, Gullris Kärleksörter, Malva, Bergenior, Silverarv, är växter jag såg  av på backen just nu så här på hösten. På våren blommade här också massor av små tusenskönor, doftvioler, scillor och ett stort bestånd av snöklockor.


Rosenspirea 


 Uppe vid trappan av huset avgränsar en stenmur ut till skogsdungen. Stenmurar gillar jag själv massor och har ju en stump själv som nån av mina förfäder rullat ihop.Samma förmodligen med den här. Vad jag minns har den alltid funnits här.Området är  väldigt torrt. Kanske därför mommo planterat av spirea här. Jag kommer på mej att fundera varför jag intr frågat ut henne mera. Kanske jag gjort förresten, men kan tänka mej att svaret blev " Inte kommer jag ihåg" .


 Höstgästande svampar
Vresrosor?


Sommarblommor i kruka tyckte momo om att ha lite av runt sittplatserna, på muren och trappräcket. Begonior, Flitiga lisor, och Pelargoner bland annat. Från när jag var liten minns jag Krassen hon hade att slingra sej runt på muren vid parkeringen.2 kommentarer:

  1. Varmt deltagande i sorgen. Du får komma i håg alla fina minnen av mommo nu. Fina bilder från gården. Jag minns att den var lummig o mysig när där var äppelträd. Synd att dom är nertagna. Kram Ulla

    SvaraRadera
  2. Tack Ulla, och jo, jag har till all tur många fina minnen att tänka tillbaks på när jag börjar sakna dem. :)

    SvaraRadera