Välkommen till min blogg!

Jag är glad att du läser. Min tanke är att här uppmärksamma och samla allt det fina runt omkring mej. Det blir en blandning av sådant som intresserar mej, som i första hand trädgården, naturen, hemmapyssel, färg och form, lite om djuren i mitt liv och i trädgården. Tankar om stort och smått och en hel del planer. En blandning av allt möjligt med andra ord. Komentera gärna!

måndag 30 november 2015

September vid stugan




Några bilder på sådannt som blommade i krukorna. Här en Diamantblomma. På bilden syns också Murreva, Silverarv och en Rödlöver.



Här en frösådd Petunia och blå Lobelia. En vitspräcklig Hosta och så en Humle syns bakom krukan.



Prydnadshirs, fina duniga ax på den. Jag hoppas jag kom ihåg att spara några så jag har frön till nästa år också.



Terassen med alla krukor. Silverek som fått väcka sej stor och imponerande till vänster, ska minnas handla några nästa år igen. Till höger en vitbrokig Hosta och vita Penseer.



Här åter en blå Lobelia och så Bronsstarr.



Nedanför terassen, Silverarv, Rödklöver, Vildvin och blommande Hortensia.



På bilden ovanför favoritutsikt från trappan, sen en på nämnda trappa, sedd från kryddlandet.





 Vita Ulleterneller och en Måbärsbuske med röda bär.


onsdag 18 november 2015

September

Fortsatt med att redigera bilder från trädgårdsåret och märkte till stor förvåning att augusti månad tycks ha blivit bortglömd. Inte en bild på trädgården har jag tagit. Hur kan det vara möjligt! Så nu blir det lite september bilder istället, mycket blommade ännu..


  Bild på odlingslådorna med Tagetes som blommar i gult, mellan dem Syra, bakom Grönkål och Persilja. Sedan hadde jag också grävt ner en indisk mynta här som jag haft i kruka hela sommaren.



Närbild på Klematisen " Summer snow". Den hade hundratals om inte tusentals av de här små vita blommorna.



Här syns redan att lite av växtkraften i trädgården avtagit för året och att ljuset blivit ett annat.



 En fin Lilja, fått några lökar av min mamma förra året. Den orange färgen lyser fint i trädgården just den här tiden på året.



 Övre terassen. I krukan blommar  frösådd Aster i lila och rött, Million Bell blomman har ett fåtal små rosa blommor kvar också, i den krukan tycks jag dessutom har planterat ner en ringblomma som börjat blomma. Till höger om terassen blommar en buske med vita blomklasar, vet inte vad det är för buske, fick den av mamma i våras, hon hade två likadanna.



Vidare, inte en lyckad bild men det här var nog en annan av årets finaste blommor, svarta stockrosor! I bakgrunden syns gula "Goldstrum" som jag skaffade på våren, vidare silverfärgad Sandmalört och rosafärgad Malva. Kombinationen av alla de här färgerna tycker jag blev lyckad.



Lika fina var de här rosa/ persikofärgade stockrosorna. Det enda var att de växte så stora att de hade behövt stöd vilket jag förstås glömt sätta åt dem i tid.



Hoppas den här gulingen överlever vintern och blommar fint och ännu mera nästa år igen. Gult är en färg som lyser fint upp i en lite mörkare trädgård.



Åter en bild på de mörka stockrosorna, jag vet inte om de är fleråriga, får se hur det blir nästa sommar, kommer de tillbaka eller inte. På bilden under Daggkåpa, Rosenplister en Grönkål och Alunrot.



lördag 14 november 2015

Juli, blomsteräng.



Här syns min "summer snow" klematis som växer över porten in till trädgården och vidare in på garagetaket. Blommade med massor av fina vita blommor. Rallarrosen som egentligen är ett ogräs har jag sparat för att den ger fin höjd i rabatten, och så tycker jag dessutom den är fin. Det röda som lyser i mitten av bilden är systerdottern Meas vattenkanna. Hon har hjälpt till med vattningen av krukorna lite då och då.



Här en bild på stigen upp till övre området och kryddlandet. Minns att Skogsklematisen som växer här till vänster tog sej så bra den här sommaren att jag fick börja klippa tillbaka den så den inte skulle ta över hela stigen.


Sagda övre området, min blomsteräng som den här rabatten fått heta. Till höger om stigen syns Rosenplister och Daggkåpor.



 Prästkragar, Praktlysing, Blåklockor, Bortnejlikor, Liljor och Ringblommor.



Sen lite bilder tagna från olika vinklar för att dokumentera blomsterprakten det var det här året.


 En skymt av bodan..



..och en till.


Alunroten "Marmelade". Anspråkslösa men fina blommor har den också fastän det är för de fina bladens skull jag har den.


 Lysande färgrann Borstnejlika.



Liljor, satte ner lökarna förra hösten och bra blev det.



 Ännu en Lilja, tyvär lite utblommad innan jag han ta bild på den. På bilden under Rosenplister.



torsdag 12 november 2015

Juli, blommor och örtland.




Fortsätter med att titta igenom mina juli fotografier, här kommer ännu ett par styckna tagna av gran och björk rabatten som jag börjat kalla den. I år blommade här den här tiden en blå Karpaterklocka som jag frösått, den syns tyvärr för otydligt på bilden men den finns där.



Fastän det ser lite vildvuxet ut är jag ganska nöjd med att det tagit sej så bra på det här stället. De stora träden gör att här är ganska torrt.


 Här en bild på min Mårbackapelargon och frösådd Brudslöja.


 Frösådd Silversalvia, de jag omplanterade i kruka blev bättre en dem jag grävde ner direkt i rabatterna.


 En till krukväxt, nu glömt namnet på den fastän jag borde minnas det efter tiden i växthuset. En tacksam blommare har den i alla fall varit.


 Doroteablomma och vita små Petunior, en Kärleksört som ännu inte börjat blomma.


Rosa Pelargon som hängt med i några år.


 Övre terassen, omringad av blommor. I teracottakrukan en rosablommande Million Bell. Ser att jag har varit i rensantagen, en hög med "ogräs" ligger på terassgolvet.


 Så sist men inte minst ett par bilder på mitt så kallade kryddland. Snabbt blev det ganska trångt om utrymme här. För tillfället blommar här en Salvia i lila och några Gurkörter. Så lyser här en gul squashblomma ( blev ingen squash trots det) och smultron och jordgubbsplantorna har vita blommor. I bakgrunden en dunge vita Ulleterneller och en ranglig rottingstol.



tisdag 10 november 2015

Juli, bakom garaget..




Prästkragar och Mariaklockor. Har fått stöda upp båda växtarterna för de har blivit så tunga att de inte vill orka växa upprätt. Ska försöka minnas att nästa år binda upp dem ordentligt eller fixa annat stöd. I bakgrunden blommar gula Praktlysingar som sprider sej fint från år till år.



Området bakom garaget och vid vedstapeln.



 Nejlikan " Fire and Ice" blommade fint. Fått den av mamma.



 Kungsmyntan fått flitigt besök av humlor. Den är från en granne och har blivit en tålig favorit.



Vit Purpurklätt. Tycker att de silverfärgade stammarna och bladen är fina och lyser bra upp i rabatten.


Blommande blå Isop och en Knölklocka i bakgrunden.



 Samma rabatt, här syns oxå Måbärsbusken och en del självådda blommande Digitalisar. Rosenspirean blommar bakom Måbärsbusken.



 Stjärnflocka, blommar ännu fint, bladen tycks tyvärr snäckorna gilla att äta på, så de ser ganska eländiga ut. På bilden under Myskmadran som har spridits sej väldigt bra här hos mej, tror den tioodubblat sej under en säsong. En marktäckare sägs det förstås att den också är.