Välkommen till min blogg!

Jag är glad att du läser. Min tanke är att här uppmärksamma och samla allt det fina runt omkring mej. Det blir en blandning av sådant som intresserar mej, som i första hand trädgården, naturen, hemmapyssel, färg och form, lite om djuren i mitt liv och i trädgården. Tankar om stort och smått och en hel del planer. En blandning av allt möjligt med andra ord. Komentera gärna!

lördag 27 juni 2015

Kryddor och örter.

Det här med kryddor och örter är faktist roligt. Känns bra att odla ätbart, och kryddor som dessutom doftar så gott och ger det där lilla extra, har  satt dem i sallad eller i mitt dricksvatten, och gott blir det.

 En bild på kryddlandet som det såg ut förra veckan.. Som skyltar har jag bland annat andvänt plastknivar som jag skrivit på med svart vattenfast tusch.


 Från höger till vänster, Isop, Teff, Stenkyndel, Vårbrodd (grästuvan) Timjan, Mynta, och Månadssmultron. Så har jag i dagarna satt till Salladsenap, en Silversalvia bara för att den är fin och så Citronverbena och Indisk Mynta. Digitalisarna som växer längst bak är ju inte kryddor, men har självsått sej och har lämnat dem kvar för att de blommar så fint. Jag får bara se till att inte plocka dem, för de är tydligen giftiga.


 Här finns Lavendel,  Månadssmultron, Curryört, Syra, Salvia, Pepparmynta och Bärmålla. Runtom växer Hallonbuskar. Så har jag en känsla av att jag igår grävde ner en tuva av Citronmeliss här oxå. Konstigt att man inte kan vara säker på sånt, nånstans har jag nog planterat den men..


Här mera Smultron och Bärmållor, sen oxå Gurkörter, Tagetes, Pepparmynta, sen har jag här satt ner Spenat, Mangold och Portlak. Allt som allt är här ju alldeles för mycket planterat men när det är så roligt.. Här på bilderna är allt ännu smått men får se hur det ska rymmas när det får lite höjd och växt till sej. Så har jag inte heller funderat mera på vad för slags muld de olika växterna behöver, allt har fått nöja sej med samma blanndning av det som fanns i min gammla kompost. Får se om jag får smultron i år, håller tummarna.

torsdag 18 juni 2015

Blommar just nu



Bilder på blommorrna i den fina midsommartiden. Synd att man inte hinner ge var och en av dem den uppmärksamhet som de förtjänar..


Mossflox, en vit sort en ljust rosalila



Pastellakleja 



Blå vanlig Akleja



Prydnadsäppelträd. 

Mossflox, en ljuslila sort.

Revsuga och Rosenbräcka.

Rododendron.

Gulplister.

"King Solomons Seal som den heter på engelska.

Myskmadra.

Stor Buskstjärna, och lila pensee.

Hundkäx, Revsmörblommor och Rödblära.

Förgätmigej och Rödblära

Spetsmössa 

Tovsippa 
 Dessutom blommar här ännu, Bergenior och enstaka vintergrönor. Mera Fänrikshjärtan, Vårkragar, Smultron, Trift, Nävor, Teveronika och Krypveronika, gula tulpaner och Rosenkvitten,  och en Nejlikrot.

söndag 14 juni 2015

Sticklingar och småkrukor där inget växer.


När jag tittar ut genom sovrumsfönstret.

Tänkte orda lite om alla de här små krukprojekten jag har stående lite här och där på backen och fönsterbrädet, bara för att visa vad det är som jag egentligen håller på med mestadels av tiden. För att få till blommning måst man börja smått, om man då inte har råd att alltid köpa färdiga nya plantor från affären. Nog för att jag gör det också, ibland kan jag inte låta bli, men största delen är nog egna sådder och sticklingar som jag har här.


 Här är en bild från köksfönstret. Från höger till vänster, en succulent som jag omplanterat för att den höll på att försvinna, fick kasta moderplantan och försöker nu spara den mindre sidolöken. Prövade oxå att sätta blad av succulenten på muldytan och på det viset hoppades jag få flera nya, men de torkade bort och på andra försöket ruttnade de bort. Plantan är min systers, som flyttat utomlands. Sen två av pappas experiment, vi trodde det var bönor men visade sej vara något annat. Fina blad kommer den att få hursomhelst. Så två krukor Basilika som jag köpt från mataffären och delat på och omplanterat. Hoppas på färsk basilika från den hela sommaren. Den vita rotbiten är en purjolök som jag läst att man kan plantera rotbiten så ska det växa ut en ny purjo. Måste försöka.



 Här, en av de tre Avokadokärnorna jag satte i höstas. De andra två är i stan, men den här som inte ännu grott tog jag med ner till landet. Jag omplanterade dem senast med mera och ny muld, men tyvärr verkar de inte riktigt ha gillat det. Nu hoppas jag att jag inte har tagit livet av dem.



 Här, min sticklinglåda som är ute på terassen. Fick en bukett sommarblommor, petunior, försöker nu få dem att rota sej igen och bli en liten planta. Räknar inte med att de ska bli lika fina som nyköpta sommarblommor  men bestämde mej för att försöka att bara få dem att överleva. Längst upp till höger är en ros, som jag testade att doppa i kanel och sticka ner i en potatis. Har sett många bilder på hur det ska lyckas att få en ny rosplanta på det här sättet men jag är nog lite skeptisk.



Flera av sticklingarna på terassen, tre avbrutna grenar från Pelargonerna. Det ska lätt gå att få flera pelargoner på det här viset heter det. Värt att pröva alla gånger.



Morsdagsrosen som fått ny muld och större kruka och fått flytta ut. Kan med lite tur få den att klara sej några år på det viset.


 Här, en av mina två odlingslådor. Fått sätta galler över för att katterna varit och grävt upp mina nysådda frön och jag hamnade sätta nya. I den här finns Grönkål, Bladsallad och Plocksallad. Dessutom en Pensee som överlevt från förra året och så två Tagetesfröplantor som jag satt ner i år för lite blommning senare mot sommaren. I den andra lådan finns Rankspenat, Gurkört, Mangold och Spenat. Så har jag okså satt frön av Salladslök men den har inte ännu  grott. Jag vet att jag planterat allt för tätt men när det är så mycket jag vill att ska rymmas med.



 I gömman bakom en sten har jag ställt ut krukor men busksticklingar, alltså grenar jag stuckit ner i en blandning mellan muld och sand och nu hoppas jag då alltså att få nya buskar. I vår fick jag ju klippa ner lite av min Schersmin och Hortensia och de grenarna har jag nu satt på eventuell tillväxt. Sen finns här Brudspirea och ett par olika Korneller, en Spirea. Dessutom tror jag här står min mors Hägg. Så här står de på vänt och får säkert stå ifred och rota sej till nästa vår åtminstone.



 Så kommer turen till svåra fallen. Det är krukor med perenner som inte grott alls, men som kan behöva upp till ett par år på sej till att göra det så jag vågar inte ge upp om dem, de kan ju ta sej ännu. De har fått stå på vänt i min mors "barnkammare" eftersom hon har lite bättre klimat där en jag har i min. Här finns Ramslök, Stjärnflocka, Hasselört, Silvermartorn, Mitsuba, Julros och Klematisar bland annat. Sen finns krukorna jag har i växthuset ännu men jag tror jag tar det nästa gång. Tycker jag grävt ner mycket i år redan men minskar tycks det inte göra för det med krukor som står runtom till höger och vänster. Härav är det nog för mej jätteviktigt att alltid skriva en namnskylt i alla krukor och se till att de inte bleknar av solen. Sen är det omöjligt att veta vad som är vad mera.



Fint just nu..


Nu blev det en regnig dag, och jag sitter in med feber och illamående. Inget roligt men jag tar det som en bra chans att uppdatera lite här istället. Mesta tiden just nu har gått åt till att flytta småsådderna ut från växthus och "barnkammare" och gräva ner dem, endera i rabatterna eller i större krukor att ha vid uteplatserna.



Tycker att sidan av trädgården jag ser när jag sitter vid området som blivit mitt "Muldarbetenområde" är så vacker just nu. Speciellt när solen lyser på druvflädern.



Torrt är det just nu så fått gå omkring och vattnat lite på det nyplanterade och krukorna då. Blåst har det också gjort så fått binda upp och sen klippa ner de nyplanterade Ormbunkarna. Hallonbuskarna har jag också försökt stöda upp med band och käppar.



Just nu har jag inte heller hunnit bry mej om utseendet på krukorna, har bara varit nöjd och glad när jag hittat en ledig kruka i tillräckligt stor storlek.De senaste plantorna har jag bara satt ner i större svarta innerkrukor, jag får ta och hitta på nått skoj sedan med att få dem fina. Bra nu bara jag får alla småväxter omplanterade till sina sommarvisten.



Min barnkammare som jag kallar den. Här förvarar jag frösådder och sticklingar som ännu måst ha lite speciell omvårdnad och inte ännu är tillräckligt stora att placera ut i rabatter eller stora krukor. Mitt favorit pysselområde just nu. Här finns nu små plantor av Blåklintar, Lammöron, Tagetes, Ringblommor, Kantnepeta, Dill,  Fjärilsblomster, Rosenskäror, Vallmon och Doroteablommor bland annat. Jag tycker om att sätta mej direkt ner på marken och kunna sprida ut mej hur jag tycker så det här blev den bästa lösningen för mej.



Penseerna som jag köpte i våras har jag fått klippa ner hälften av, de blev långa och skrangliga. Sen hoppas jag de kommer tillbaka senare i höst igen. Satt ner dem i rabatten och har alltså plats igen för sommarblommorna i de tomma krukorna.



Här, området som jag kallar entreträdgården, blommar det nu otroligt mycky och fint. Allt växt till sej så under året att jag riktigt börjar undra ifall den dagen kommer snabbare än jag trodde när jag måst börja rädda undan växter från mera invasiva plantgrannar. I en rabatt  har det redan hänt  i våras att jag fick rädda en Kungsmynta undan Ulleternell. Den senare dessutom stöda upp med band när den alltid vill lägga sej över de mindre växterna framför senare under året.



Sibirisk vallmo som blommar i ljusrött mot limegrön Timjan. Bredvid det Randgräs.



Så har det blivit lite nya sommarblommor inhandlat dessutom. Det är för svårt att låta bli. Här på bilden under är Honungsblommor, Indisk mynta  och så Bronsstarr. Dessutom en Flitiga Lisa, Siverekar, och en Lite hängande blomma med blåa klockor som jag plötsligt glömt namnet på. Det från Anne-majs växthus här i trakten. Sen var jag faktist också till Plantagen och kom hem med en Curryört, en Lavendel och en Pepparmynta " Chocolate", alla tre doftade himmelskt! Ska ta en bild av dem senare. Ha det bra, och jag kommer säkert att återkomma lite mer en vanligt nu när jag då ska försöka ta det lungt.


Bronsstarr, honungsblomster och indisk mynta.

fredag 12 juni 2015

Tulpaner


























Vallmoknoppar, vita liljetulpaner, ulleterneller och lila penseer, just nu tycker jag runda rabatten är som finast!



Tulpanen "Little Beauty" nästan inväxt och gömd under smultronen. De blommar fint just nu och lovar skörd.



Under Prydnadsäppelträdet, flere liljeblommande tulpaner bland Förgätmigej och Fänrikshjärtan.






Spetsmössan är fem före att slå ut. Sen blommar de länge och är fina. Bilden ovanför, en tulpan i starkt Cerise som jag missat att ta bild på medan den blommade.



Rosenbräckan blommar också nu fint, här med vit Saxifraga. Ovanför dem Taklökar.



Fänrikshjärtan och Förgätmigej. Kan inte ha för mycket av dem inte..



Mera förgätmigej och en Lila Vintergröna. Den har jag tagit från små sticklingar och lyckats få att ta sej och växa till sej under björken på backen. Har varit förtjust just i kombinationen blått och lila i år!



Stor buskstjärna, den är också en av vårblommorna jag inte vill vara utan. På bilden under, lite otydligt men mera rosenbräckor i rabatten ner mot sandvägen.