Välkommen till min blogg!

Jag är glad att du läser. Min tanke är att här uppmärksamma och samla allt det fina runt omkring mej. Det blir en blandning av sådant som intresserar mej, som i första hand trädgården, naturen, hemmapyssel, färg och form, lite om djuren i mitt liv och i trädgården. Tankar om stort och smått och en hel del planer. En blandning av allt möjligt med andra ord. Komentera gärna!

tisdag 26 maj 2015

Pärlhyacinter och Anemoner


Åter kom det en regnskur och jag passar på att gå in och dricka eftermiddagskaffe och uppdatera här med de senaste bilderna från min favoritplats.



 Börjat grönska kolossalt, och nu är plötsligt allt extra utrymme jag trodde att jag hade i rabatterna försvunnet. På bilden ovanför blå pärlhyacint och Pion, Vita penseer och blå anemoner.



 Pärlhyacinter, Pion och Mossflox i bakgrunden.




Annars har jag klippt gräset för första gången i år, gått och rensat lite, men tydligen börjar det minska med ogräs för finns inte alls lika mycket av det som förr om åren. Spritt ut av bark och sågspån på gångarna. Så har jag också planterat ut av innesådderna, och satt ut pelargonerna i större krukor och på sina platser.



Pärlhyacinter bland Ulleterneller. De senare är fina när de kommer upp, mjuka och lena och fint silverskimmrande.

 Vitsipporna blommar under syrenen. Den lilla tuvan har stannat kvar under årens lopp, fastän den är lite invaderad av plister.



Gula påsknarcisser. Tyckte de var mera tvåfärgade när jag köpte dem en vår i kruka, men kanske jag minns fel..


 De nymålade odlingslådorna, Emma kaninens utebur, Bärbuskar, och längst bort en grop där Rabarbern ska komma. Igår hade jag planterat ner Gurkört, Kål och Rankspenat här i lådorna.. och idag märkte jag att en katt varit där och grävt. Morr också..Men ska fortsätta med direktsådder senare idag så kommer att sätta skydd över.



Utslagna bergenior, hoppas de håller några veckor.. Jo, så har jag ju oxå satt frön av Rosenböna, Prydnadshirs och Rosenskära innomhus, och upp i växthuset satt salladsfrön, (blad, plock och orientblandning) Mangold, Spenat, Salladsenap och Portlak. I blomsterväg Strandkrassing, Fjärilsblomster och Kantnepeta.



 Myskmadran, blir bara större och finare. På bilderna under Jordviva som blommar och så tvåfärgade Narcisser.




onsdag 20 maj 2015

Rundtur i mitten av månaden

Blåsippan den bara håller ut och blommar ännu, börjar vara lite naggad i kanterna men fin ändå.

Porslinhyacinterna, blommar också de på sista versen. Ska låta dem vissna ner i lugn och ro och hoppas på att de frösår sej rikligt och blir riktigt många om några år

B

Övre området. Här har jag haft fullt upp under gågna två veckor att hålla katterna bort från mina nyplanteringar. Förutom de jag skrev om senast har här kommit till  Gyckelblomster, några Prästkragar, Silversalvior, Nattljuset "Evening Pink", Sandmalört, alla självsådda. Och så ett litet Ormöga, om jag minns namnet rätt, följde med busken jag fick av min mor och jag planterade om den under schersminen. Har prövat hålla katterna på avstånd med att sätta björkris över rabatterna så de inte går och gräver men det har inte hjälpt. Nu fick jag höra att det kan vara en ide att sprida runt kaffesump, det gillar tydligen inte katter.


Något som börjat blomma nu är Doftviolen. Dofter himmelskt gott men man måst nästan gå ner på alla fyra och sticka in huvudet i rabatten för att märka den. Jo, jag gör det allt som oftast, men det är nog lite strapatsrikt.




Bergeniorna är fem före att spricka ut i sina lila blomklasar. Tänk att jag förut inte gillade den här utmärkta växten, nu har jag den lite runtom hela trädgården. Man ska aldrig säga aldrig. En eftermiddag gick åt att klippa bort blad av den som blivit för stora eller gått sönder. Klipper ner renset runtom som marktäckning och "gröngödning" sedan, så allt kommer till nytta.






Bild över granrabatten, och vad som kommit upp så här långt. Kungsmynta, Vita Purpurklättar, Timjan, Randgräs, Nejlika och Digitalisar syns här, också en hallonkvist som tydligen tycks ha flyttat in.

På bilden under Daggkåpan med fina vattendroppar på bladen. Den gör nog själ för sitt namn, och ger en fin extra känsla i rabatten. Det är som man alltid måst gå och granska och känna på de små vattendropparna när man går förbi.



måndag 18 maj 2015

Morgon på terassen.


























Ett tag sen jag tog mej tid att skriva sist. Idag regnar det så nu får det bli av att dela lite mera bilder från veckan som gått. Här ovanför utsikten från terassen och soffan.



 I Drivvedstammen som stöder uppterasstaket har en fågel byggt bo. Ser när fågelparet flyger in och ut för att mata ungarna sina. Ibland sitter de i lönnen bredvid terassen och "skäller" ut mej. Säkert tycker de att jag stör deras rutiner.


 Nämnda provisoriska soffa, en gammal barnsäng. Tur att jag inte är så stor, rymms just att sträcka ut mej raklång.



Utsikten från bodtrappan. Runda rabatten som jag kallar den fastän det nog inte riktigt stämmer med verkligheten.På grund av stubbar,berg och stenar fick jag ge upp tanken på att laga den rund då när jag grävde ut den.



Här blommar nu Pärlhyacinter och Pionskotten är vackert röda och på full väg att växa till sej..









Kärleksörten är fint ljusgrön och formade som små klot där de växer. Det är nog en växt som är fin hela året om.

Sist en bild på terassen vid bodan och Ville som undersöker omgivningarna. Ser lite skräpigt ut tycker jag så här utan blommor men det kommer ju att ta sej bara det blir lite varmare ännu och jag vågar börja lämna utomhus sommarblommor. Har grävt upp en av hostorna och satt i en kruka, och så lite penseer men det är så långt jag kommit.



måndag 11 maj 2015

Härliga vårsysslor



Nu har det blivit grönt och fint där ute, njuter av att gå runt och skulle jag kunna stoppa tiden för en liten stund så skulle jag göra det just nu. Den fina lysande färgen på björkarna som slår ut, nästan neongrön, eller spireorna och fläderns små blad som nästan skiftar lite i brons. Så fint..






Den sista kompostmulden är silad och utspridd och nu finns det åter tre nya höger, en som ska få vila och förmuldas till nästa år, en som ska fyllas på ytterligare med årets rens, och så en hög med brännbara lite större kvistar. Rabatterna kommer nog att grönska bättre nu det här året när de fått tillskott av så fin kompostmuld.

På bärbuskområdet har jag haft lite nya projekt på gång.

 Fyllt på rotplantor i spireahäcken. Så att de ska ta sej lite fortare. Vill ha en häck där NU, medetsamma. Vid ena kanten planterade jag Rönnspireor och en Kaprifol. Den senare tänkte jag att skulle när den tar sej få klättra upp längs björken, förstås med lite hjälp av något slags stöd.

 Lagat en liten Rabatt med vildblommor, Digitalisar, Röllekor Renfana Kamomill och fina grästuvor bland annat, de ska om möjligt få sprida sej fritt sedan. Jag blir nog tvungen att vara riktigt försiktig när gräset ska klippas i fortsättningen. Det blir lite som en rabatt med gammla medecinalväxter. Har låtit Kirskålen vara kvar på ett omöjligt ställe under en stor tall, det blir mitt kirskålsland, och så har jag valt ett ställe mellan två stora stenar till att odla en dunge nässlor. :)


Vid garageväggen blev det planterat några vresrossticklingar och vintergröna, ett riktigt smalt område men kanske det blir fint ändå. Över det längsmed garageväggen kommer jag sedan att dra slingor av "Summer snow" klematisen.

 Så spraymålade jag odlingslådorna svarta och rensade under bänken och bordet vid garageväggen. Ifall jag får tag i lämlig grus skulle det vara ide att fylla upp med det så att inte ogräset genast tar över igen.

Grävde upp mina Stormhattar och flyttade dem till övre området där det finns mera muld. De ville aldrig riktigt ta sej där de stod utan torkade bara ut.

Vid den övre terassen blev det också nedgrävt tre buskar vilka jag antar att en är något slags pil eller vide, och så två mindre buskar som jag fick av mamma och som varken jag eller hon vet vad det är. Den ena får vita blommor som bildar ett slags bollklasar på sommaren, den andra har svarta bär på hösten och fint bladverk (ingen aronia ändå). Satte dem så att det ska rama in terassen som ligger ganska högt, och är så liten att det annars lätt känns som om man sitter otryggt.


























Sist lite av blomprakten, Gullvivor, Nunneörter och Scillor här, flyttat hit av dem men skulle nog behöva flera för att de skulle synnas bättre


Anemonerna som jag förhastade mej när jag sade att inte tagit sej. Nu är de blåa och nio stycken.



























Ramslökarna, som jag fick av mormor förra året, bakom en blåsippa som ännu blommar här.



























Sist men inte minst Jordvivan. Ha det så bra till nästa gång!

måndag 4 maj 2015

Besök hos mamma

 Ett besök blev det åter hos mamma, med kameran och planteringspaden med. Var upp och tjuvade lite vild markhumle som jag ska sätta i krukor.. Det heter ju att det är på det viset växterna tar sej bäst, när man inte frågar lov och abbsolut inte tacka för dem. Konstigt, men fler än en trädgårdsvän har påpekat att så heter det och så är det..


 Nytt är hur hon ordnat bakom huset på stenpartiet. Snyggt blev det!



 Blommar värrigare i rabatten under syrenerna. Nytt här är vita penseer, och nån slags vitbrokig benved. Julrosen blommar ännu! Kan inte riktigt tro att det är sant. Gett glädje i ett halvt år redan den fina blomman.



Man märker att hon haft ledigt en vecka och gått på och ordnat och fyllt på med kompostmuld. Till vänster i bilden en hög med plantor som kom med hem från plantagen och hongkong. Flera penseer, gul solhatt bland annat.

Eftermiddag i växthuset


























Bilder tagna på lördagen. Vädret var inget vidare så passade bra att sitta inne under tak i växthuset och fixa. Hade kaffekoppen med mej och varma kläder på. Satt och skrev namnetiketter och märkade ut alla krukor ordentligare en vad jag gjort förut. Vet att jag annars lätt råddar bort mej bland alla olika sorter.



























Satte av nya frön, alla stockrosor, vallmon och så meiram, krasse och tagetes.Såg att det redan grott i krukorna med blåklintar.. nu börjar väl tiden då jag får oroa mej för  nattfrost.



























Här en bild på årets första plockade blombukett. Stor blev den inte, rymdes i ett litet snapsglas..




























Och så kan jag inte låta bli att dela en bild på mammas Blomman för dagen som redan blommar så här fint innomhus. Den blåa färgen är verkligen lysande och fin.