Välkommen till min blogg!

Jag är glad att du läser. Min tanke är att här uppmärksamma och samla allt det fina runt omkring mej. Det blir en blandning av sådant som intresserar mej, som i första hand trädgården, naturen, hemmapyssel, färg och form, lite om djuren i mitt liv och i trädgården. Tankar om stort och smått och en hel del planer. En blandning av allt möjligt med andra ord. Komentera gärna!

söndag 26 oktober 2014

Avslut för i år

Hoppas stubben håller vintern och hälsar mej välkommen nästa vår

Nu kan man nog säga att min trädgårdsäsong får vara över för i år. Ledsamt men skönt på ett sätt. Nu kan jag vila ut till nästa vår och sen ta tag igen med nya krafter.

Har planerat att åka ner ännu och göra en arbetsdag bara vädret tillåter. Städa ordentligt undan de tömda krukorna, sätta skydd, löv och kvistar över rabatterna, nät runt de nya träden och putsa av och vässa redskapen. Men det är inget intressant så vidare text om det tror jag att jag besparar andra från. Eventuellt kommer bilder på Fb om jag råkat ha kameran till hands.


Området som började som ett av de första projekten i våras



För ett inte allt för deprimerande avslut kan jag berätta att det nog ännu blommade där nere, vissa höstblommor men också annat som tydligen inte riktigt har koll på årstiden, som till exempel en Tovsippa och en Vitergröna. Ska nog försöka hålla koll själv och eventuellt återkomma i vår igen och då berätta om vinterns underverk.

Så tack ni som läst, jag har varit riktigt glad för det och ha en fin vinter!



måndag 20 oktober 2014

Vid halva oktober




Hej igen, lite bilder jag tog senast jag var nere och tittade till gården, mitt projekt nummer ett, som nog börjar närma sej säsongavslutning. Pysslade några timmar med att plocka bort barr från rabatterna. Ett arbete som aldrig tar slut så tur att jag inte har nått mot det. Bodan blev också städad och tömmd för det här året.




Lönnen tappat de flesta bladen så jag har ett gult golv i ena hörnet av trädgården. Krassen, den självsådda blommade ännu bland silverarven. Tålig är den. Har inte höstkrattat, jag tror det är bättre att låta bli och först städa lite på våren. Det jag ändå gjort för gräsmattan är att jag åter det här året, samma som förut, spred ut träaska från bastun och innekaminen över den.




Kärleksörten lyser upp som mest just nu. Här tillsammans med en blåklocka och blåbäsris i fina färger.




Hostorna gett upp och ser ut som blöta disktrasor. Tur att de blir i gömman bland alla gula löven. Här kommer nästa är att komma upp av många fina vårlökar..På tal om det, sådanna har jag inte satt några nya av den här hösten konstigt nog, inte tid eller inspirationen räckt till kanske.




Sommarens krukor, de blev alla förutom en med Flitiga lisa undanstädade och mulden tömd ner i rabatterna.




"Million bell", den sista av dem som ännu är ner på landet och har några blommor kvar. Lyst upp terasshörnet har den. Nu fick den flytta upp till stora huset och en trappa där flere går så kanske den ännu glädjer nåns höst. Samma Flitiga Lisan på bilden nedanom.



lördag 18 oktober 2014

Fjärilsrabatten vid åstranden



En fin dag här under veckan fick jag inspiration att ta kameran och gå ut och ta lite bilder, tänkte att bäst att göra det inan kylan slår till och tur gick jag ut, för idag var det minus fem grader när jag vaknde.



Jag gick till åstranden här i Borgå  och stället jag brukar kalla fjärilsrabatten, kanske den heter så oxå, det vet jag faktist inte. Har ofta tänkt på att besöka lite parker här i min stad men det har på något vis inte blivit gjort så ofta.




Fanns mycket fint att ta bilder av, fick säkert en hel timme att gå medan jag gick runt och granskade alla smarta planteringslösningar och vackra kombinationer av växter. Gjorde en mental anteckning att nästa år ska jag nog se till att besöka parkerna oftare.




Kan inte säga vad alla de fina växterna jag tog bilder av heter heller, så blir att fråga och lära lite nytt. Såg mycket som väckte ha begär.



Vädet var på min sida, halvmulet, perfekt fotografiväder. Tyckte alla färger lyste fint mot mej och tänkte på citatet jag nyss läst " På hösten är varje blad en blomma".



Här en  Näva. Så mycket kan jag säga åtminstone, för den käner jag igen. Har en liten planta av den arten hemma men har inte haft turen att få se den blomma ännu.




Någon sort av Aster detta eventuellt. Ni fär gärna rätta mej om jag har fel! Tycker att mamma har av den här och att jag skulle ha prövat fröså åt mej själv av fröna från hennes blomma, men inte lyckats.



Den här tyckte jag bara var för komisk. Hänger in där till det sista. Vadå höststormar och kyla..




Den här plantan på bilden ovanför skulle vara roligt att veta namnet på, väldigt fin. Samma växten på bilden under. Ha det så bra till nästa gång!



onsdag 15 oktober 2014

Kryddrabatten och bärplock, så blev det



Det här med ätbart och kryddor var nytt för mej den här sommaren, men nog något jag kommer att fortsätta odla och lära mej mera om i framtiden. Bilden här ovanför är tagen för sådär en vecka sedan, så fastän det är oktober har jag kunnat fortsätta plocka in och torka av det som växer där. Tagetesen som blommar gult och grant har jag satt här mest som prydnad. Ringblommorna i mitten däremot har jag flitigt tagit till vara och torkat och gjort olja av.




 Här en bild på den goda syran, som smakar harsyra faktist. Kom sent igång att växa men har nu fått många fina och friska blad som jag plockar in och blandar med i sallader.




Här Månadsmultron, det nyaste tillskottet i kryddrabatten. Uppdrivna från frö i våras och utplanterade för sådär ett par tre veckor sedan. Blommat och ger bär gör de redan, fastän jag inte tror bären hinner mogna mera. Ser fram emot nästa år, att ha att blanda både vilda och odlade smultron och göra goda smoothies.




 Mynta. Har två olika plantor som ger rikligt med blad att plocka av. En favorit helt klart. De borde klara vintern och sprida sej lätt, för lätt säger många. Hoppas så, tycker jag, så att jag har stor skörd nästa år.




 Här den nya Aroniabusken med fin höstfärg och mörka friska bär. Inte så stor skörd det här året ännu, men mera än jag förväntade mej, eftersom jag var beredd på inga bär alls. Har funderingar på att sätta många sticklingar av aronian så att jag i framtiden har att plocka av.



Här är jag inte hundra på vad detta var för planta men gissar på citronsalvia eller nått sådant. Otroligt goddoftande och mycket god att tex. sätta blad av i dricksvattnet och låta dra. Vattnet blir friskt och aningen sött och lättdrucket.



 Bärplockning är något jag oxå hållit på med den senaste tiden. Lustigt nog för hade inte trott jag var en bärplockare precis. Men kanske jag borde ha sett det komma. Men trädgårdsintresse kommer väl många gånger en känsla för naturen och ovilja att se saker gå till spillo. Åtmintone sånt som man har rakt framför näsan.
 Plockade lite blåbär i sommras ( Par liter bara ), men mest åt jag direkt från buskarna som jag har sån tur att de växer av på två sidor om trädgården. Smultronen blev oxå direkt uppätna, men hallonskörden var obefintlig. Tur då för grannen, där fick jag äta litervis med körsbär direkt från träden i flere veckor. Svarta vinbär plockade jag sådär en fem liter, och så en liter lingon och ett par tre liter rönnbär. Idag blev det plockat Aroniabär, det oxå från en grannes buskar. Allt som allt sex liter. Tror att bär är bra att äta och funderat att plocka så vi har till hela vintern och nästa vår. Fryser bara in dem och använder sedan som de är.
Vitaminkick till att bekämpa vinterflunssorna med!



måndag 13 oktober 2014

Kråkö, minne av mormors

Mommos hus


 
Uthus och stenmuren 

 Bestämde mej häromdagen att åka ner till min mommos tomma hus och trädgård på kråkö, ta lite bilder och minnas tiden som varit och nu är slut. De har funnits där mormor och morfar hela mitt liv. Morfar gick bort först och för en vecka sen mormor. Så ganska nyligen.


Syrenbuske 

 Mormor sade sej inte vara så värst intresserad av trädgården men hon höll alltid bra ordning. Välklippt gräsmatta och ansade buskar. Hennes stora fiende, maskrosor i gräsmattan. Dem satte hon stor flit på att få bort med rötter och allt.



Hortensia 
 I buskväg finns här av Rosenspireor, Hortensia, Rosenhallon, Syrener, Vresrosoror och Ölandstok, bland annat. Samma som jag och min mor har. Vinbärbuskar fanns förut likaså Äpelträd men dem hadde mommo bestämt att skulle bort. Kanske hon inte ville ha det extra jobbet med dem. I träden klättrade vi alltid som små, och så fick vi oxå alltid ta hem kassar med äpplen. Det tyckte jg var lyx och har alltid själv velat ha äppeelträd.




Pilträd 


 Har alltid beundrat deras pilträd, så hårt tuktade att det är lustigt att de kunde grönska. I början fanns här tre fyra stycken men nu finns bara en kvar. De har tydligen varit en födelsedagspresant till morfar när han fyllde femtio, av vem minns inte min mor, som jag frågade om saken.


Ölandstok och Gullris


 Perenner, Gullris Kärleksörter, Malva, Bergenior, Silverarv, är växter jag såg  av på backen just nu så här på hösten. På våren blommade här också massor av små tusenskönor, doftvioler, scillor och ett stort bestånd av snöklockor.


Rosenspirea 


 Uppe vid trappan av huset avgränsar en stenmur ut till skogsdungen. Stenmurar gillar jag själv massor och har ju en stump själv som nån av mina förfäder rullat ihop.Samma förmodligen med den här. Vad jag minns har den alltid funnits här.Området är  väldigt torrt. Kanske därför mommo planterat av spirea här. Jag kommer på mej att fundera varför jag intr frågat ut henne mera. Kanske jag gjort förresten, men kan tänka mej att svaret blev " Inte kommer jag ihåg" .


 Höstgästande svampar
Vresrosor?


Sommarblommor i kruka tyckte momo om att ha lite av runt sittplatserna, på muren och trappräcket. Begonior, Flitiga lisor, och Pelargoner bland annat. Från när jag var liten minns jag Krassen hon hade att slingra sej runt på muren vid parkeringen.



fredag 10 oktober 2014

Örter



En ny sak som kom till på min intresselista det här året var att odla och plocka nyttoväxter och inte bara fina blommor. ( Nog för att man kommer långt med blommor oxå ). Örter var ett led i det intresset. Himmla praktiskt att allt jag kunnat önska i den vägen finns nästan utanför trappan.

 En av de första saker jag prövade på i våras var att sätta Kirskål i smoothies. Blev riktigt bra! Sen prövade jag på att  lägga i  nässlor och maskrosblad och det blev oxå bra. I sallad var Kirskålen riktigt god, men det var inte maskrosbladen (beska). Nästa projekt var nässelsoppa och det blev gott det oxå. Lite pyssligt med att först koka upp och så men inget oöverkommligt svårt. I soppan tillsatte jag smältost.

Nästa experiment var att sammla in kamomillblommor och blad och göra ett avkok i vatten på dem. Att användas som ansiktsvatten eller liknande. Hade läst att det var bra för huden och lindrar klåda och acne vilket jag led ganska mycket av för tillfället, pga medecinerna jag tog. Sparade avkoket i kylskåpet i ungefär en vecka i gången och baddade huden ett par gr per dag. Gjorde nog bra, och åtminstone lindrade det klådan på armar och ben. Tyckte dessutom att jag kände att det var muskelavslappnande.



Så lästa jag om mirakelmedlet torkade nässlor i pulverform. Sagt och gjort, ut och plocka, men tyvärr var det långt in i juli så de stacks och var inte så där nya som de egentligen ska vara när man plockar dem. Bredde ut dem i bastun på en duk att torka och så efter nån vecka malde jag dem till pulver i matberedaren och fyllde en glasburk, som jag stoppade in i en stor brun papperspåse. Om jag vågar använda pulvret återstår att se. Jag är lite misstänksam mot stickigheten. Men kanske i te eventuellt.




Sen slog intresset att torka saker och göra avkok till på allvar. Har prövat grodblad, ringblomma och salvia i avkok, men har nästan tyckt bäst om kamomillen. Att torka har jag prövat kamomill, salvia, ringblommor, mynta, meiram, timjan, citronmeliss gurkört och daggkåpa bland annat. Inte malt ner blad eller blommor utan bara torkat och satt i glasburkar med lock och så etiketterat och in i den mörka papperspåsen. Ska bli intressant att använda egna kryddor i matlagningen i vinter. Oxå avkok och te och att smula ner i badvattnet har jag tänkt mej pröva på. Så ja, kom till mej på te om ni vågar!




onsdag 8 oktober 2014

Snabbvisit hos plantorna.

Syrenhortensia, Silverarv, Vildvin.


Kunde inte motstå att åka ner en  runda idagkväll och titta till gården. Blåsigt men inte regn. Hann bara med ett par timmars dagsljus sen blev det så mörkt att det bara var att gå in igen.



Hosta i höstfärg


Det första jag lade märke till var att klematisen "summer snow" fortfarande blomar i vitt och nu täcker in en stor del av rönnen den klättrar upp i. Hostorna har alla bytt färg till granngult. Den stora lönnen likaså. Katsuran ser liten och tanig ut men den lever. Fått en fin höstfärg på de få blad den har, men ingen doft av pepparkaka som det sägs att de doftar av på hösten.



Spetsmössa blommar vitt. och i krukan en Pelargon




Det blommar fortfarande av perennerna, Klematis, Kärleksört, Spetsmössa. Av ettåringarna finns det ännu Ringblommor, Penseer, Tagetes, Gurkört, Salvia och några Luktärter, och Jätteverbena.



Syrenhortensia


Av buskarna har Syrenhortensian och den gula Ölandstoken fått fina blommor. Tänk att förra året var den bara en liten stickling, token! Aronian som är ny för i år har oxå fått fin höstfärg och gett en liten bärskörd. Ett bra köp helt klart.


Ölandstok
Aronian


Tömmde sommarbodan på sängkläder, skafferi och kylskåpsmat. En del pysselmaterial fick oxå packas ner på nytt och bäras till bilen för att komma med upp till stan.



Primitv föredetta sittplats.


Terassstolar, hyllor och bord torkade jag av och ställde under tak. Tömmde lite krukor och grävde ner av perenna växter som levt sommarliv i kruka. Bland annat brokbladig Hosta, Alunrot "Marmelade" och Spetsmössor. Nu bara en hosta och en pelargon kvar här nere som behöver komma till bättre vinterviste.

tisdag 7 oktober 2014

Funderingar på trädgården..






 Sitter för tillfället i stan, tittar på fotografierna jag tog förra veckan från gården och så längtar jag ner. Kanske blir jag tvungen att åka ner imorgon och se efter hur backen mår nu. Finns mycket krukor kvar på terassen att ännu njuta av och ta hand om. Lönnarna borde lysa fint gula mot den mörka granskogen.




 Framför trappan, stubben med det självlagade fågelboet, och i bakgrunden blommande kärleksörter. Månne det ännu blommar mycket där nere?




 En del av vildvinet lyste i helt grannrött. Här en slinga som sökt sej ner till marken och ett par vintergröna taklökar. Kanske har den tappat en del av bladen nu.



 Hostan i kruka som prytt terassen  under sommaren börjar säga upp kontraktet. Dags attt gräva ner den för vintervila. Terassen behöver en rejäl sopning kan jag tro.



Självsådd krasse. Fröt säkert ramlat ner från terassen och blommar nu bland Silverarven. En annan sån här överraskning var en självsådd blå Lobelia som spirade glatt bredvid stubben vid terassen. Den stora lönnen på backen har också börjat skifta lite i gult, men tyvärr är den lite trög med att byta färg på hösten. Kanske den inte står tillräckligt soligt, jag vet inte. Får njuta av bladen såhär som gröna då bara. Om det inte ändrats nu då..