Välkommen till min blogg!

Jag är glad att du läser. Min tanke är att här uppmärksamma och samla allt det fina runt omkring mej. Det blir en blandning av sådant som intresserar mej, som i första hand trädgården, naturen, hemmapyssel, färg och form, lite om djuren i mitt liv och i trädgården. Tankar om stort och smått och en hel del planer. En blandning av allt möjligt med andra ord. Komentera gärna!

söndag 28 september 2014

Höstbilder



En snabb rundtur blev det ut vid stugan och trädgården det här veckoslutet igen. Solen lyste fint fastän det blåste hårt. Naturen ändrar sej fort nu och det finns mycket nytt att titta på och som jag ännu skulle behöva göra. Terassen och rabatterna var fulla med barr. Löv hade varit ok, men inte barr. De gör efter vad jag hört jorden för sur för prydnadsväxterna. Alltså borde det plockas bort, nu eller nästa vår. Krukorna borde börja plockas in, jag får ta det lite i gången och tvätta dem och rada undan. Perenna krukväxter grävas ner i jorden över vintern , andra tas innomhus. Ska nog se till att ta mej tid att njuta av de här sista höstsysslorna.




Stor blomsterprakt var det ännu uppe vid den gammla komposten. Tagetes, Ringblommor och Krasse visar sej riktigt i sin prakt nu och får mej att vara så glad att jag tog mej tiden att sätta frösådder.Vidare gurkörter, mattram och ettåriga Salvior .. och Verbena som jag inte trodde skulle hinna blomma alls.





Finns att plocka in fina buketter ännu också. De här solrosorna tog jag från en äng uppe i stan, jag hoppas de var fria att plocka, har sett andra göra det också så tog chansen. Fint lyser de upp i fönstret. Harmar att jag inte hade mer tid i dag att plocka in mera blommor ur egen trädgård. Det känns så lyxigt och fint..




Blåklockorna brukar vara tåliga och blomma länge. Plötsligt kommer de upp lite här och där i rabatterna och det är till och med så att jag flyttar bladrosetter till trädgården när jag har tid över ibland. Sen får de fröså sej, alltså om jag har tur så gör de det. Den här ar kommit upp riktigt bredvid trappan och lyser fint blå mitt i all Silverarv.




Stubben framför trappan och det fina prydnadsgräset som blev inhandlat för ett par månader sedan. Nästa år måst ett sådant gräs införskaffas igen, absolut. Kanske man kan ta frön från det och sätta själv? Ska pröva.





En närbild av Vildvinet och de underbara färger det får så här till hösten. Med tiden vill jag att det klär in hela terassen. Synd att det i sommras hände en liten olycka och en tung metallstång välte över den och bräste av en av de större huvudgrenarna. Sånt kan man ju inget åt, så får vara glad att allt inte behövdes klippas bort. Den tar sej nog tillbaks med tiden.

..och så en bild på vad jag kan säga att jag faktist inte planterat, men som oxå ploppar upp lite här och där varje höst, svampar. Här en hög mitt bland Plistern.



tisdag 23 september 2014

En runda med kameran

En ettårig klättrare.
 Lusten att ta bilder på de sista långkörarna vaknade till igen. Tänk vad mycket som ännu blommar fastän det är slutet av sepember. På bilden ovan en klättrare som var släkt med fänrikshjärtat, jag beställde en fröpåse och fick upp några exemplar. Riktigt fin men kom igång ganska sent men sen med fart, är faktist upp till stugtaket om inte långt förbi.


Spetsmössa 
 Den här fina vita växten har nog blivit en riktig favorit. Är fin hela säsongen, både blad och blommor och så tycks den fröså sej rikligt. Stort tack till mamma som hämtade ner några plantor åt mej för ett par år sedan.


Stockros och en Krasse
En stockros blommar. Jag vet inte hur många gånger jag försökt dra upp fröplantor och de har bara inte blommat. Men nu då alltså. Kanske för at det här exemplaret blev placerat med rikligt med muld. Krassarna har inte det här året tagit sej lika fint som förra men ändå, bättre blev slingerkrassen en buskkrassen åt mej.


Klematis "Summer snow"
 Behöver inte kommentera , jag tror bilden säger allt om den här klematisens mående och framfart i livet.


Gurkört med Tagetes i bakgrunden.
 Denna ljuvligt fina himmelsblåa färg. Uppdriven från frön och ny i trädgården för det här året, Gurkörten.Synd bara att de alla ville lägga sej eller brytas sönder..hmm. Hoppas ändå de frösår sej till nästa år. Nog för att det borde finas flere frön kvar ifall jag ger dem en ny hans nästa år och stöder upp dem bättre från början.

Dubbel "Million Bell" i kruka
 Krukornas år som det ju varit. Den här Million Bell i kruka är den som är finast av dem alla just nu, de andra har redan börjat ge upp. Höstglädje. Den har nu fått flytta med mej upp till stan.

Diamantblomma i kruka
 Diamantblomma, en annan krukväxt. Två euro för den, och skjutit stora nya blommor har den gjort hela tiden så att den aldrig under sommaren eller hösten varit utan. Nästa år ochså den ett måste att skaffa en ny av.


   
Penseer som blommat snart ett halvår i sin kruka
..och så till sist, Penseer. De är så väldigt tacksamma och långblommande dessutom, att de är ett absolut måste varje år. Oftast varit både de första och de sista blommarna på gården. Söta är de så att det varje år är lika svårt att välja färger, det brukar bli så här," några av varje.."

söndag 21 september 2014

Hösten är här..





 Varit ett fint veckoslut, med ganska vackert väder och stor lust och inspiration att pyssla på i trädgården. Ordningsinnet får sej en törn av löven som singlar ner och täcker in allt men samtidigt tycker jag att det är fint. I rabatterna har mycket vissnat ner så en viss ordning börjar där synas igen.




Blommar gör det fortfarande fastän det är snart är slutet av september. Här ovanför en bild av rosenpliuster, broksalvia och mattram. Det blev en fin kombination av det fastän helt oplanerat. Men som jag ofta får tänka, naturen kan nog oxå ordna det fint.




Har varit duktig och skottat upp ett par skottkärror tång från stranden, att breda ut runt växterna, fint blev det och näring åt växterna oxå så småningom. Bra att man här i familjen har som vana att kasta upp tången på stranden så att den är avsköljd och halförmultnad nu när den behövs. Ska försöka minnas vara ännu mer flitig med det nästa år.






En del av krukorna med sommarblommor har jag tagit med upp till stan och satt på balkongen, när jag nu är veckorna där uppe. Däribland Fuchian här ovanför. Blev nog hela bakluckan full. Kvar på landet ändå så det räcker till. En del av sommarblommorna har gjort sitt och de har fått gå hädan till komposten. Tomma krukor har tvättats av och stuvats undan för i år. Det kändes lite sorgligt att göra.





 Ett  annat av veckoslutets projekt. Pelargonerna, nästan alla 20 styckna har jag planterat om i mindre fyrkantiga krukor, så att de är färdiga att  lyfta in när det börjar blir kallare. De ska övervintra  in hos min mamma. På fotot ovanför syns oxå hinkarna som tomaterna varit planterade i uppe i växthuset. De har gett sitt för i år de oxå.


Ännu blommar några pelargoner och i bakgrunden Tagetes.


Har idag också sysslat med att klippa ner och sätta sticklingar av växten som syns på bilden nedanför. Kommer inte ihåg  vad den heter men det är en inneväxt med krypande växtsätt, köpt från plantagen för ett par år sedan. Den har fått stå ute på terassen under sommaren och fick lite hästgödsel med resultat att den växt något enormt. Blir många nya krukor att dela ut.





söndag 7 september 2014

September

Blommor finns att plocka in ännu, det är som jag uppskattar dem mer ju färre de blir.


Då var september här då.  Det har varit några fina dagar som jag riktigt  njutit av, och har på något sätt fått upp ögonen för trädgården igen. Juli och halva augusti gick mest åt till att vattna krukor men nu behövs inte det stressas med mera. Småskurarna de senaste veckorna gör att allt ser fint och grönt ut igen. Jag har oxå fått klippa gräsmattan ett par gånger.

Igår planterade jag Månads smultronen som jag grott upp från frön, blev åtta små plantor. En jordgubbsplanta fick jag oxå att lyckas. Så hoppas på bär nästa sommar. Klippte  ner av risiga hallonsnår men jag var noga med att spara årsskotten, det är på dem nästa årets bär kommer. Årets hallonskörd torkade tyvärr bort så det var inte vidare mycket att göra åt det.

Brett ut av kompost som fått förmultna i svarta sopsäckar över vintern, det var fyra halvstora säckar, så blev lite extra fyllnad i de magra rabatterna. All muld är "hemmåt" här oberoende av hur lite det är. Det känns åtminstone jättebra att kunna breda ut lite muld åt plantorna.

Av perenna blommor så blommar Klematisen summer snow, Spetsmössan, vita Ulleterneller, och en gracil liten Nejlika. Kärleksörten har börjat få lite färg också. Mariaklockan, Silververonikan och Rosenmalvan har alla en! ynka blomma kvar.

Uppe på den gammla komposten däremot blommar det ganska friskt just nu av Krassar, Tagetesar, Ringblommor, Gurkörter, Kamomill, Broksalvia och Mattram. Dessutom några Luktärter och stora Verbenor. Inte så många som jag hoppats men några.

Nu får man då bara hålla tummarna för en varm och fin höst.