Välkommen till min blogg!

Jag är glad att du läser. Min tanke är att här uppmärksamma och samla allt det fina runt omkring mej. Det blir en blandning av sådant som intresserar mej, som i första hand trädgården, naturen, hemmapyssel, färg och form, lite om djuren i mitt liv och i trädgården. Tankar om stort och smått och en hel del planer. En blandning av allt möjligt med andra ord. Komentera gärna!

torsdag 31 juli 2014

Pelargon, klematis och annat fint





Vad jag faktist har gillat den här sommaren är att kuna puffa upp fönstret bredvid sängen och sticka ut huvudet direkt och titta ut över trädgården, känna dofterna och den svala vinden. Det är ett underbart sätt att vakna.
Klematisen "Summer snow" blommar

Tänkte dela lite bilder på min klematis Summer snow som nu börjat blomma. Den är överdådigt stor och fin. Ångrar inte en gång att jag köpte den! Av en enda planta har den på ett par år lyckats med att klä in en port, en sten, svinga sej upp i en rönn och börjar nu breda ut sej också över garageväggen och taket.



Annat som blivit fin är min engelska pelargon. Den är nu på andra året och har tagit sej bra, men så har den ju fått ordentligt med hästgödsel i krukan också.

Pelargon


onsdag 30 juli 2014

Pallkragsprojektet.

Mangold
Det här med kryddland och grönsaksrabatt visade sej att inte vara så där riktigt enkelt. Jag fick grunden gjord  i våras, pallkragarna och bäddarna, och köpte på måfå frön och sådde friskt av dem, vissa först i växthuset, andra direktsådd på plats.Visst grodde och växte en del upp men skam att säga, jag var inte riktigt förberedd på hur jag skulle, eller skall använda mina skördar och kryddor. Salladen jo, den går att äta, men nu har den stått där så länge och sett halvvissen ut att jag inte riktigt vet om den är så aptitligt mera.


Pallkrage nummer ett

 Det  här är då första pallkragen. Satt mangold, spenat, körvel och dill. Spenaten och mangolden har jag blandat ner i sallader, så det var ganska enkelt att få använt. Körveln blev jag inte vän med, den lämnar jag nog bort nästa år, fastän kaninen Emma som fått äta av den gillat den. Dillen var oxå god men växte inte riktigt till sej ordentligt. Blev inte många omgångar att plocka, kanske två..

Basilika, gott och någorlunda lyckat. Ska bara minnas till nästa år att inte plantera ut den utan låta den växa till sej i lugn och ro i växthuset. Sen ev en varm plats på terassen i en kruka. Att plantera ut den i "rabatten" var inte vidare lyckat.


Körvel som fått en lustig färg
Pallkrage nummer två, satte två sorters plocksallat, en asiatisk sallatsblandning, koriander och sockerärter. En av sallatsorterna och Sockerärterna tog sej inte alls. Jag gissar att fröna hade hunnit bli för gammla för de var köpta för nått år sedan och jag hade tänkt använda bort dem. Men det blev då inte till nått alltså.

Koriandern och den asiatiska blandningen har jag jag gått och titttat snett på, för jag vet inte riktigt vad jag ska göra med dem. Känns olustigt att börja äta på nått jag inte vet nånting om. ( och då åt jag ändå nässlor och kirskål i våras )
 
Rensade idag bort lite dåligt, och funderade på att sätta ner blommor istället för resten av året. Jag tror jag gräver ner lite krasse och så får det vara bra med det.

Summering, bättre planering till nästa år. Av sånt jag vet jag kommer att använda. Sallat, sockerärter, mangold, dill, persilja, basilika. Fast jag kan ju gissa hur det går redan..

lördag 26 juli 2014

Blommor..

Övre terassen och blommor som växer runtom. Tagetes, Digitalis och Prästkragar.
 I krukor Pelargoner och Lobelior



Hängpimpinell, finns på två platser i trädgården. Gillar deras växtsätt.
 Min mor tagit upp dem från frön.
Rosenkrage, också fått som fröplanta.
 Varit varma dagar och skuggan har lockat mer än vanligt. Värsta trädgårdsivern tycks också ha lugnat ner sej, så som det brukar den här tiden på året. Men den återvänder innom någon vecka om allt går som brukligt. Så det är ingen panik, bara jag minns att vattna. Pysslat lite med krukorna  under dagarna som gått, planterat om och flyttat. Nu är alla sådderna från i våras utplanterade eller nedsatta i större krukor med mera och bättre muld. Försöker hänga med så gott det går och hålla koll på allt som händer här på gården, finns mycket nytt hela tiden, dagligen något nytt som slår ut och överaskar.

Digitalis, självsådd, tycker om att de dyker upp lite här och där i trädgården
 som de själva vill.


Sandnejlika, återigen fröplanta som jag fått av min mor.
 Satte i år själv av dem men de har inte hunnit blomma ännu.


Lite nytt igen, Alunrot "Marmelade" och en Lavendel.

lördag 19 juli 2014

Gårdagen i trädgården.

Blommande Nejlika "Fire and ice"
Härligt väder att vara ute och småpyssla i, gå runt och ordna och njuta.

Tagit ner av Fläder och Rönnkvistar med grensaxen. Det är underligt hur mycket det kan ändra när man knipsar av några grenar. Men det gäller ju att tänka sej för, går inte att få dem tillbaks när de väl är av.

Klematis

Fått alla klätterväxter i jorden. Humlen blev satt i en stor kuka bredvid vedstapeln och uteplatsen, tänkte att den får slingra sej runt där. Lysa upp med lite grönt.Vissnar ändå ner på hösten och tar ny start nästa år så stör inte att veden används under vintern. Klematisen blev nedgrävd på gammla komposten, ska bygga åt den nån slags ställning sen när den börjar ta sej, tänkte att den ska få slingra sej över den övre terassen.

 En av de tre Skogsklematisarna som såg halvvissen ut grävde jag upp och förde för bättre växtplats till min mor. Får se hur det blir med den, där den stod var inte en bra plats och den skulle blivit ivägen för den nya klätterhortensian. Har ju ändå två av dem kvar så blev inte utan. Kaprifolsticklingarna från mormors skänkte jag också till henne, hon behövde till sin nya terass.

Kaprifol

 Den köpta tvåfärgade Kaprifolen grävde jag ner bredvid en större sten, tänkte att den ska slingra sej där över. Men kom just ihåg det där med solen, jag har grävt ner kaprifolen på fel sida stenen inser jag nu, den kommer att växa mot solen såklart, alltså i fel riktning...hmm.

Torrt har det varit, speciellt Katsuran, det lilla fina trädet jag köpte förra året är illa utsatt. Har fått slänga vatten åt den titt som tätt när bladen börjar sloka. Men den står inte på nån vidare bra plats heller. Borde ta en funderare på de träd och buskar jag har nu när de ännu är småa och går att flytta.

"Million bell" med Svartöga klättrande bakom.

Krukorna med sommarblommor får jag också minnas vattna lite hela tiden, torkar fort speciellt de små krukorna. Går runt och plockar bort överblommat på dem titt som tätt, gillar att plocka. Speciellt favoriten Million Bell är plockvänlig. Man behöver inte ta bort överblommat, men jag tycker det blir finare.

fredag 18 juli 2014

Nya klätterväxter


Det blev en runda i plantbutiken så där appropå..

Orsaken jag hamnade där var min mamma. Hon sade plötsligt att nu ska vi se om de inte har den där Klätterhortensian du funderat på. Det blir en presant..

Och där fanns av dem, så nu får jag att laga som jag drömmt om, ett fönster inramat av hortensia..

Sen kunde jag  inte hålla fingrarna i styr utan ner i korgen kom en kaprifol och en till klematis. De var plantor i mini format, men med lite tid så..

Hortensian nedgrävd på sin plats

Kom oxå ihåg att jag har sticklingar jag tog från min mormor av vanlig vild kaprifol och Humle, som oxå ska grävas ner någonstans på lämplig plats. Får bli dagens projekt..

Halvfärdigt arrangemang

Annars, har passat på att plocka stenar lite härifrån och därifrån, alltid när jag hittar några fina. De kommer oftast till användning någonstans på gården. Hittade de här fina i en ganska speciell färg senaste "resan".

  Ha en bra dag!

onsdag 16 juli 2014

Övre terassen och krukorna där



Övre terassen




Att pyssla med krukor har i år blivit en riktig favorit. Så roligt att jag plötsligt här blev utan tillräckligt av krukor att plantera i. Har inte vait förberedd på att det skulle hända mej. Har fått ta vad jag hittat och vara lite kreativ :)

Krukor på rad



Här uppe har jag ljusröda Pelargoner, vita Lobelior, Diamantblomma, brokbladig Hosta. Vidare nån sorts liten Sommarflox och Sommardalia som tyvärr hunnit torka ut aningen och inte blommar just nu men som jag tänkte ge lite tid och tålamod att komma igen. Kanske det blir fint av dem oxå.

Vit Lobelia



Terassen byggdes när jag började rensa upp på den gammla komposten. Ville ha en plats där jag an sitta och titta ut över planteringarna. Terassen blev av nödtvång väldigt liten och pappa fick specialbygga två stolar för att de skulle få rum alls. Men här uppe är kvällsol en stund så har njutit av platsen fastän det är lite illa om svängrum. Jag har oxå bra utkik till stora huset och kan hålla koll på om nån går in och sätter på kaffepannan.

Pelargon, Daggsalvia och Million Bell


Blivit en riktig favoritsort i år den här Million Bell


Ville som njuter av en lugn kväll i det fria

Med det önskar jag en bra dag!

torsdag 10 juli 2014

Ny ordning i skuggområdet.


Det blev mycket bättre nu när jag lite flyttade om växterna igen, där på skuggområdet. Det behövs tydligen göras lite då och då, om inte annat blir det prydligare.

Två av buxbommarna fick nya platser och alla tre Hostorna. Flyttade ut mot kanterna så att de mera blir och ramar in hela alltihopa. Hostorna satte jag  i varsitt hörn, under Klematisen, under Benveden och en under rosen. Blev fint! Nöjd..

Så buntade jag ihop av Perennerna som kommit till förra året. Lämnade rum mellan de olika arterna för att kunna hålla bättre koll på mina småttingar. Spetsmössan tagit sej bra och jag hittade många små självsådda plantor ute i sandgången. Räddade dem försiktigt och placerade bland de andra. Spetsmössan har jag fått av mamma, hon har tagit upp den från frön hon köpt.

Stjärnflocka


Astilbe

 Så var det Astillben som fick en ny plats, i rött kommer den tydligen att blomma. Stjärnflockan, från frö, kommer också att blomma i rött. Har tre plantor och det var vad som lyckades från den fröpåsen. Men nu är det på gång, efter lång väntan. Hoppas den frösår sej rikligt till nästa år!

Rams

Så plantor av Tovsippa och Jätterams .Buntade ihop i en hög av dem och grävde ner på nytt.

Ny plats fick också Myskmadran, hade varit under rönnen riktigt bredvid stammen och med svår konkurrens av Penningbladet. Nu fick de mera space att förhoppningsvis breda ut se på. Underbart fina blad har de, blir riktigt glad när jag ser dem. De är också en gåva från min grönfingrade mor, som lyckats med fröna också här.


Annat, Förde upp Randgräs och Rosenplister åt mamma, tänkte att nu har jag så jag kan börja skänka ut lite plantor till andra jag också, och när jag kom tillbaka hem hade jag småkrukor av Månadsmultron, Lejongap och Prydnadshirs med mej. Härligt härligt!

onsdag 9 juli 2014

Skuggsidan av stugan..



Det blir till höger direkt när man kommer in genom porten, området mellan porten och stugan. Blev här o pysslade idag för att jag då samtidigt kunnat kasta nöjda blickar på mitt nya fönster. Här är det ett skuggigt (bra idag) och lite fuktigt område med hör o häpna, gott om muld. Här växte förut ett buskage med Fläder och annat sly som jag på mammas inrådan tog ner för sådär tre år sedan. Det gick ganska fort och enkelt och efteråt funderade jag varför jag inte gjort det från första början. Området tog ju i ögonen eftersom jag passerade det varje dag.

Formen blev bestämd av givna förutsättningar. Två stora stenar, tre lite större rönnar, husväggen, stigen till porten och stenmurkant ner till liljekonvaljområdet. För att komma åt att rensa blev  en liten stig snirkligt lagad genom området. Använde vad jag hade till att bygga upp kanter, alltså stenar, och stigen blev också av platta stenar och sand mellan.

Växtvalet har fått bli perener som tål lita skuggigare plats, men som drar nytta av mulden. Och så har jag ju inte kunat låta bli att försöka med  klematisar och en ros.


Buskar och träd. Egentligen är området för litet, men har grävt ner mitt medfarna Prydnadsäppelträd här. Det var pga all denna muld, tänkte att här kanske jag får det att överleva åtminstone. Så finns här en liten Rosbuske av okänd vildsort och en liten Benved inköpt förra året från Mustila och några buxbom som jag försöker klippa till klot. Fyra klematis, "Summer snow" är störst och slingrar sej över porten och stenen och upp i en av rönnarna. Så två storblommiga klematis och en skogslematis. Som marktäckare har jag satt Penningblad och Gulplister.

 Perenner som planterats, Bergenior, Vårkragar, Praktlysing,  och Fänrikshjärtan,  alltihop fått av mamma, växter som i många år också funnits upp hos henne. Så tre brokbladiga Hostor som en vän kom med för ett par år sen. Nu har de här växterna lite börjat ta sej och jag ser att planen jag hade inte höll. Så idag har det alltså ändrats om lite. Nu börjar då alltså perioden då alla växterna borde ha hjul under sej :)
 

Annat, trimmat gräsmattan och kantklippt, plockat ogräs och vattnat.

tisdag 8 juli 2014

Fuskfönstret klart

Nu är då mitt fuskfönster färdigt lagat!

Projekt fuskfönsterbygge

Jag tycker det blev riktigt fint och fönstret gör att hela den sidan av stugan ser mer välkommande ut. Är mer än nöjd.


Mätte upp hur stort fönstret skulle vara och pappa snickrade ihop ramen som hängdes upp med två skruvar. Lodrätt över ramen en tvärslå. Allt detta målade jag sedan vitt. Som bakgrund en tunn fanerskiva. Hade funderat på att måla gardiner men hittade en gammal plastduk i spetsimitation som inte används, det fick duga, spikade fast. Sen bakgrundsfärg. Det ända jag hittade var liten tub brun färg och lite kopparfärg. Det fick duga och blev faktist riktigt bra! Ger ett fint skimmer på kvällen, som ett solbelyst tak inne i stugan.

Blommlådorna målade jag och skruvade upp redan tidigare i år. Krassarna som jag planterade i dem tar sej någorlunda men tänkte att här vill jag ha Pelargoner såklart! Pelargoner hör till sommaren.. Fönstret har ju blivit praktiskt taget gratis att fixa ihop så kanske jag ska unna mej..

Klätterhortensia som blommar i mammas trädgård

..Och så drömmer jag om en passlig liten lykta att hänga upp och en Stor Klätterhortensia som nästa sommar ska slingra sej runt fönstret..

Ha en bra dag!






söndag 6 juli 2014

Mot sandvägen..



 Trädgårdsrundan..

Turen i min trädgård tycks ha kommit till att skriva om det som förut var framsidan av gården. Då när stigen upp till bodan gick från sandvägen istället för som nu från garagknuten.

Här har nu under senaste åren en granskog växt upp på andra sidan vägen så skuggan kommer att öka men ännu är här inte beckmörker..


 Bäst syns här en Lönn, den var medelstor för nått år sen men har nu växt till sej ganska redigt. Jag vågar inte klippa, fast det kanske skulle behövas. Svårt det här med stora träd i en liten trädgård. Under det och mot garaget växer ett större snår med liljekonvaljer. De är jag mycket förtjusta i. Tyvärr blommar de inte. Under lönnen buskar, Snöbär, Azalea, Syren och bredvid terassen Syrenhortensia. Snöbäret hade jag funderat på att försöka klippa och hålla litet.



Gräsmattan sluttar men jag har försökt få till nån slags oval form ändå. Förut hade jag små rabatter utspridda här och där men det här året har jag jobbat med att binda ihop hela härligheten.



Ner vid vägen har jag planterat, Randgräs, Bergenior, Salix, Rosenhallon, Hostor, Rosenspirea, Ormbunkar och Lupiner. På våren blommar här krokusar, Scillor, Nunneörter och Gullvivor, under lönnen Narcisser. Riktigt vid vägen finns nedgrävt Spirea och Sibirisk Ärtbuske. De har funnits här före stugan kom på plats, min mor som nångång i tiderna planterat dem.




Vidare, för att binda ihop det här området med det som var den första rabatten har det blivit planterat en vitbrokig Kornell, vit Ölandstok, Midsommarros, Vallört, Revsuga, Krypveronika Penningblad och Gulplister. Midsommarosen planterade jag förra året och den blommade i år, fastän den fortfarande är ganska liten och spinkig. Vallörten likaså. Jag gillar den lysande blåa färgen den har och den får gärna sprida sej lite. Ölandstoken har inte heller blommat annat en första året..kanske den står för torrt.

Sådär, ha en bra dag idag! Solen skinner fint  fastän det ännu bara är ganska tidig morgon. Blir en fin dag i trädgården idag.

fredag 4 juli 2014

Presanter, gåvor och bär.




Nya tillskott av sommarblommor! Jag tror bestämmt mina vänner vet vad jag gillar av nån andledning ;)

Häromdagen fick jag hemhämtat en låda med lobelior, sommardalior och flox. Oj vad härligt. Det blir att fylla på i krukorna runt om på backen. Här blir tillochmed att föra upp till min mamma och terassen där.


Så var det oxå en vän som kom med en Pelargon, en Salvia och en Pepparmynta. De två senare redan nedgrävda i kryddlandet..

Salvia 

På tal om kryddland, här ska jag nog ta tag imorgon och rensa lite och börja plocka av ätbart.


Mynta 

Första Smultronen har jag också kunnat plocka åt mej, de var goda. och idag första blåbären!




Och så har solen tittat fram idag..

torsdag 3 juli 2014

Terassen och blommkrukorna.


 Varit upp i stan ett par dagar, och var roligt att komma ner igen för att kolla om det hänt nått extra. Idag har jag riktigt satt mej ner och tittat till krukor och korgar som jag ställt runtom alla sittplatserna i trädgården. Fint har det blivit! Förr om året har jag aldrig riktigt brytt mej så mycket om just krukor och ettåriga sommarblommor men det här året har det blivit lite ändringar med den saken. Kanske all tid i det stora växthuset just bland sommarblommor har gjort att jag fått upp ögonen för deras fördelar. De blommar rikligt och länge, bara jag minns vattna och gödsla tillräckligt.



Pelargoner har jag planterat ut redan tidigare i våras. Hade ju sån tur att vi tagit sticklingar med min mamma så de har varit praktiskt taget gratis. Har väl en sju-åtta stycken runtom på backen. Sammplanterat med brokig markhumle som övervintrat nedgrävd i marken. Ser finare ut när det är något som hänger ner för krukkanten. Sen har jag oxå en hel del penseer som min far kom hem med en dag. Gratis fick han dem av en slump, och tacksamt tog jag mot dem. I mitten här på bilden är frösått Palettblad som ju borde vara mycket större redan den här tiden på året men söta är de ju såhär oxå. Satte penningblad med i krukan.
Hostan köpte jag två stycken av redan förra året, tyckte så om de brokiga bladen. Men väl hemma märkte jag att de var väldigt svårplacerade, de lyste för mycket i ögonen var jag än försökte gräva ner dem. Så det fick bli krukväxter av dem. Här tillsammans med en slingerkrasse som jag tänkte skulle få klättra upp med räcket, och peningblad att hänga ner över kanten.


Vidare av krukglädje. Det blåa i första krukan här på bilden vet jag inte vad det är, oxå en sorts blommor min pappa kom hem med en dag och delade ut kristligt mellan min mamma och mej. Sen en Margerit och på bilden under en Fuchia också kallad Bloddroppe. Gåvor från en väninna båda. I krukan längst bort frösått Harsvansgräs. Tog frön från plantan jag fått förra året och fint har det tagit sej.


Sen var det fönsterlådorna som jag målat och satt upp i år. De blir på skuggsidan av huset så måst vara växter anpassade till det. Nu satte jag här Krasse bara för att jag tycker så mycket om bladen och råkade ha flera krukor över av den, också av penseerna som väl egentligen vill ha mera sol. Fönstren blivit tvättade i samma veva och fönsterkarmarna skrapade fria från mossa. Nu kan jag från sängen puffa upp fönstret och sticka näsan direkt ner i grönskan.