Välkommen till min blogg!

Jag är glad att du läser. Min tanke är att här uppmärksamma och samla allt det fina runt omkring mej. Det blir en blandning av sådant som intresserar mej, som i första hand trädgården, naturen, hemmapyssel, färg och form, lite om djuren i mitt liv och i trädgården. Tankar om stort och smått och en hel del planer. En blandning av allt möjligt med andra ord. Komentera gärna!

måndag 30 juni 2014

Regn, perfekt planeringsväder.



Regnigt och blött fortfarande. Så inte så stor energi att pyssla ute, ändå har jag titt som tätt gått ut och tittat lite och planerat. Myggorna är fortfarande lite besvärande men de borde väl börja minskas på snart.

Idag har jag koncentrerat mej på området som ligger mot garaget. Det blev oxå uppgrävt förra året först så har inte riktigt hitta sin form och fason. För det första är marken sluttande och alldeles för torr. Hård och stenig och var eländig att gräva. Därför orkade jag bara en bit innan jag gav upp. Det blev en långsmal fundering som borde vara tre gånger bredare för att bli till något, men har tänkt att så småningom. Den får vara lite på planeringstadiet ännu den här sommaren.

Orsaken att jag ens började gräva var att jag ville rama in de skarpa hörnen på garaget med nån grön o yvig växtlighet, för att få det lite mysigare. Men dit är det tid, tills det blir så. Men starten är gjord så med tiden. Tänkte att buskarna som ska få stå  längst bak är viktigast att få först i jorden och så ser jag annefter vilka växter som trivs och kan få stanna kvar.


Här är början på rabatten, bredvid garagehörnet och portalen in till gården. Finns nedgrävt en Vresrosstickling, Finnslide, Praktlysing, Blomsterlupiner ( tre plantor från frö) och så Syren, vilda Buskstjärnor, brokig Hosta, fröplantor av Vallmo och Prästkragar, som jag oxå planterade i våras. Vilt växer här Rallarrosor och Digitalisar, tänkte de skulle få bilda bakgrund. Är medveten om att det är för tätt planterat men tills jag ser vad som blir fint och tar sej så.


 Mitten av rabatten. Från bakre kanten, en Forsythia ( tagen som stickling ) två Nejlikor som jag satte förra året, Kärleksört, en silveraktig buske som tagit som stickling och inte vet vad det är. Så en Rönnspirea, ett mini träd ev ask eller liknande som jag hittade i en dikesren och tänkte ha i kruka. men sågrävde ner här förra hösten för vinterförvar, och här står det ännu. Sen ett par krypenar som jag fick när min mor kaserade dem. Längst till vänster balsam som jag bara inte rensat undan ännu tydligen

Vid framkanten har jag hållit ett litet område öppet för små fröplantor av olika låga nejlikor. Jag satte allt för många olika små krukor i våras och har helt blanat bort mej med vilka  sorter, så grävde ner dem alla på rad och ska se tiden ann. Här är oxå sticklingplantor av buxbom, tre stycken med ett par år på nacken men de är nog så minimala att jag får vänta länge innan det blir klot av dem. Fick roligt när jag planterade ner dem och en vän kom och frågade om jag planterar lingonris.

 Slutet på projektet, Bergenior, Måbärbuske, Penningblad. Här står oxå en liten lönn och två Rosenkvitten som var en sen gåva från en vän förra hösten, här hamnade de tydligen för vinterförvarning de också. De ska flyttas på, åtminstone lönnen, för den måtte nog föra en fattig o torr tillvaro.

Så en slutsats. Ska gräva mera bredd..jämna ut nivåskillnaden, flytta bort lite av växterna, tillföra mera bra muld.. flytta fram de lägre växterna och låta de högre vara mer bakom.. Jess. Och så ska jag vänta..

söndag 29 juni 2014

Regnet det bara öser ner.





Bra är det  också emellanåt, att det regnar. Ska gå ut snart och se till att vattnet hamnar i torra rabatten under de stora träden och inte bara bredvid vattentunnorna. Här i torra rabatten, eller granrabatten som jag börjat kalla den,växer från början en stor björk och en jättegran. För stora och svåra att ta ner så de får vara kvar och jag har försökt göra det bästa möjliga av området. Var ut och tog lite bilder i förrgår, och tittade till lite extra på just det här området, rensade och så. Förra året byggde jag upp rabatten , med kompost och löv och ganska bra och grönt tycker jag det har blivit torkan till trots. Har valt växter som ska klara lite torrare förutsättningar.

Granjätten.. 
Här tog jag ner största delen av ett fläderbuske förra veckan. Tycker flädern är fin men den får alltid både löss och mjöldagg. Nu sparar jag bara några skulpturella grenar för att få lite höjd. Ljusare och prydligare blev det nog såhär ändå.


Växter som jag planterat här, förra året, från stort till litet, Rönnspirea, Azalea, Kungsmynta, Bergenior, Kärleksört, Liljor och Vårkragar. Vidare lila Vintergröna, tre olika Nejlikor, Krypveronika, Timjan, Penningblad och Taklökar. Största delen av växtrerna har kommit från min mor eller grannen, men vintergrönan har jag tagit från en stickling, och Timjanplantan var från butiken.

Det här året har jag satt till Randgräs, Isop, Sibirisk vallmo, Jag hoppas de ska bli perenna, de också. De två senare har jag drivit upp från frö själv under vårvintern. Randgräset hämtade en vän en tuva av åt mej,

Av vilda växter har det kommit upp Blåklocka och Digitalis. De får gärna vara kvar.

Är det här måntro en Karpaterklocka?

Rolig överraskning var också att jag hittade vit Purpurklätt och Sömntutor. De tycks ha självsått sej från förra året. Sånt är så roligt att hitta. Nått jag oxå gett upp om är en Karpaterklocka som jag så tänkt att jag misslyckats med, men ser att något kommer upp som kan vara den med lite tur. Hade frösått den förra året men trodde den dog ut innan jag ens fick den ner i jorden. Försökte flere gånger sen kastade jag bara ut fröna ur påsen direkt på maken.

Nejlikor i knopp framför en Timjan

Just nu blommar här Blåklockan och Ängsnejlikan.


lördag 28 juni 2014

Blommar just nu.


Rabatten framför trappan
Vilken fin dag det var idag igen! Så här har solen inte värmt på länge. Har passat på att gå runt och titta till vad som blommar runtom i trädgården, och jämföra lite med förra  året. Jag har kanske inte sagt att jag har mani på listor men det är så roligt att skriva dem att jag bara inte kan låta bli. Positivt oxå att följa med hur det utvecklas och tar sej, trädgårderandet. Slutet av juni är här och många säger att blommande arter minskar efter midsommar men det har  åtminstone inte jag ännu märkt av.

Pionen, fått från mormor

Blommar just nu  gör Silverarvet, Revsugan, Fänrikshjärtat, Spetsmössa, Klematis, Pion, Iris, Kungsljus, Rododendron, Akleja och Bergklint. Av vilda blommor, Prästkragar, Rödblära, vild Tusensköna, och Trädgårdsnattviol. Gett upp sen senaste veckan har Kaprifolen och Vallmon.

Revsuga och en självsådd pense.

Det låter som mycket. Men när man är i startgroparna med en trädgård måste man ha tålamod tydligen. Vallmon blommade bara med en enda blomma i år. Samma det vita kungsljuset. En enda Akleja var oxå allt jag hittade, och klematisen har en blomma, samma rododendron. Så inte mycket att plocka buketter på. Men desstu värdefullare känns den där ena blomman då oxå.

Vallmon


Förra året hade jag  gul Daglilja och Blomsterlupin som blommade men så inte i år. Kanske de har tagit paus. Till min lycka har jag ändå hittat små självsådda lupiner ( 2 st ) och så tog jag frön förra hösten så nog ska det ordna sej ännu, åtminstone vad lupinen angår.

torsdag 26 juni 2014

Klematiskärlek

"Summer snow" klematis.

Här en bild på "summer snow", en klematis som tagit sej över förväntan. Jag tycker om klematisar och kommer ofta hem från plantbutiken med den ena nya sorten efter den andra bara för att upptäcka att de här på min gård inte riktigt vill ta sej sådär jättebra, men i fallet med den här har jag lyckats. Satte den att klättra upp över porten till gården och jag har just fått hela ramverket inklätt av gröna slingor. Tyvärr så lyser solen på "fel" sida, på fel sida växtriktningen alltså, så får emellanåt gå och dra grenarna till rätt plats och fästa dem med snöre.

"Ville de lyon" klematis.

Här en bild på en annan av klematisarna som jag kom hem med nu i våras. Blommar redan nu, men så grävde jag oxå ner den på min muldreserv för att den skulle få det riktigt bra. Håller tummarna för att den ska bli långlivad. Två andra nya sorter för i år är "Mme d coulter" och" Princess Diana". Den första ser lite vissen ut, så funderara på att flytta plats åt den. Kanske marken är för sandig för den där den står.


Klematis "oh la la"

Två sorter tycks ha försvunnit, ser inga tecken på liv alls. "oh la la" som var min första klematis. Levde i tre år och var så plötsligt borta. " Nelly moser" Lyckades jag förmodligen själv ta livet av genom att vattna med för starkt nässelvatten. Den hann jag aldrig se blomma. Går nog ännu och tittar efter där jag planterade dem ifall de ännu skulle komma upp nån vacker dag. Känns lite sorgligt att ha förlorat dem.

En annan jag vunnit tillbaks däremot är blå alpklematis "Alpina". Den var försvunnen ett år men så plötsligt dök den upp igen, så sånt kan tydligen hända nog.

Andra klematisar som nu lever på tredje året här är "Rouge Cardinal" och "Pink fantasy". Inte stora och inte imponerande men det är liv i dem i år också. Samma  tre plantor av skogsklematis av vilka min mamma lyckats ta upp från frö åt mej. De växer lite tripp trapp trull, beroendde på var jag planterat dem, så de är nog kinkiga,  mina klematisar.

onsdag 25 juni 2014

Äntligen fugnerar bloggen igen !




Sådär, nu tycks jag få den att fungnera igen, bloggen. Vad det harmar, så man kunde hoppa jämfota, när det inte går att få in bilder eller spara texterna man skrivit. Såklart just nu i brådaste tiderna när man tycker att det finns så mycket nytt att dela med sej av. Vädret har okså det varit lite ostadigt med regnskurar, så små kaffepauser nu och då med datan i famnen för att tänka tillbaks på arbetet man uträttat hadde suttit bra. Men inte är det för sent nu heller så bara att börja författa.

Bilden ovanför; en växt jag tror heter stor buskstjärna, den blommar i vitt och sprider sej flitigt. Har hämtat rötter från min mors trädgård och försöker få den att sprida sej under buskar och träd. Första året krattade jag i misstag sönder dem men nu har jag varit försiktigare. Här under azalean har det lyckats och nästa projekt är runt en syrenbuske. På tal om att azalea och syren, ingendera blommat för mej i år. Syren har aldrig blommat, ev är den ännu för "ung". Azalean ja, blommade fint i mustila i krukan när jag köpte den men bara en gång efter det.I en lustig klarorange färg som jag riktigt undrar vad jag tänkte på när jag tog just den..

Här ner i skärgården är naturen lite senare en uppe på fastlandet, oftast känns det bara bra. Men nog rusar sommaren på för fort här okså och listan på växter som blommat ut för i år blir bara längre. Jag har fått säga hejdå till Tovsipporna, vårkragarna, bergeniorna, rosenbräckan och vintergrönan bland annat. Nästa år igen..



onsdag 4 juni 2014

Gräsklippning och ogräsrensning


Varit en fin dag igen, soligt och varmt  och mera fint väder på kommande är lovat framöver. Varit energifull, och har haft hela dagen ledig att vara i trädgården och röja upp. Behövdes nog minsann, allting tycks ha exploderat i tillväxt och grönska. Det var inte länge sen jag tog gräset med trimmern men fick göra det på nytt idag, så mycket hade det nog växt till sej.

 Gräset runt rabattkanterna klippte jag med en kantsax designad för ändamålet men det resulterade bara i blåsor på händerna. Kanske en ide att fundera ut hur försöka hålla kanterna snygga längre, att det inte på en halv vecka ser ut som att det behövs klippas ner på nytt. Vilket kommer att vara fallet nu vet jag.


Sedan gick jag lös på stigarna och alla områden med stenplattor och marktäckning. Hann bli klar till kvällen och oj vad det känns bra. En annan sak var ju att jag hade tänkt mej att rensa rabatterna för andra gången det här året idag, det var ju det jag skulle, men tänker att det kommer ju fler dagar. Det  blir inte alltid som man tänkt men oftast blir det nog bra ändå.
.

Annat under veckan som varirt. Omförflyttningar av växterna i rabatterna har börjat så smått. Min mamma skämtade en gång med mej och sa att jag borde ha hjul under mina växter, så ofta "möblerar jag om bland dem. Har försökt skärpa mej och låta saker växa i lugn och ro men ibland bara går det inte att låta bli att flytta om lite. En klunga med rölleka buntades ihop med andra liknande växter. Randgräset delats på och satts ner oxå på ny plats, samma ängsnejlikorna. Dessutom kommit till lite nya rötter av löjtnantshjärta och rosenmalva som jag tiggt till mej av min mor. Har av dessa sorter redan men planterat dem lite torrt och muldfattigt så åtminstone löjtnantshjärtat ser ut att ha försvunnit. Ska göra om och bättre och nu ska de få fint med muld.