Välkommen till min blogg!

Jag är glad att du läser. Min tanke är att här uppmärksamma och samla allt det fina runt omkring mej. Det blir en blandning av sådant som intresserar mej, som i första hand trädgården, naturen, hemmapyssel, färg och form, lite om djuren i mitt liv och i trädgården. Tankar om stort och smått och en hel del planer. En blandning av allt möjligt med andra ord. Komentera gärna!

torsdag 29 maj 2014

Utplantering och direktsådder.




Kungängsliljor i blom.

Utplantering av växterna som drivits upp innomhus har börjat. Har satt ner i jorden av ängsnejlikor, vita lupiner, prästkragar, vallmon, mattram, salvior och tagetesar lite här och var runt på backen. Känns skönt att ha åtminstone en del av sådderna färdigt "undanskötta" och ut ur krukorna. Nu får man bara hoppas det inte blir för kallt för dem, att jag varit för tidig med utplanterandet. Har nog hört om kalla nätter och vad de kan ställa till med så håller tummarna för att det ska hållas någorlunda varmt framåt..inga minus mer med andra ord.


Gullviva , det finaste kan man många gånger hitta gratis!

I växthuset har jag ännu kvar en hel del krukor med sådder. Idag har dagen gått åt att plantera skillt en och en i egna krukor. Eller som i mitt fall fyra eller fler. Jag har visst satt generöst med frön. Prästkragar, sibirisk vallmo, ringblommor och tagetesar var det som nu är färdiga. Bara de lite fått växa till sej ska de få komma ut i friska luften de också. Kvar finns kryddorna som jag först ska läsa lite på om, hur de egentligen ska ha det.

Nu när det har regnat har jag också passat på att strö ut frön direkt på marken, rensat fram slät muld först, vattnat, fröna på och så en bit gasväv över som skydd. Prövat med fröblandningar av sommarblommor, fjärilsblomster, gurkört, malvor, och vallmon på övre området där jag förra året lyckades få till en fin blomsteräng. Sen också frön av ängsnejlika, sömntuta, tusensköna och vit blåklocka på lämpliga platser runtom. Ska bli spännnande att se om det tar sej. I år ska jag minsann få det att blomma ordentligt.






På nämnda övre området, den före detta slaskhopen grävde jag annars också ner min inköpta pion och de tre klematisarna. Mängden rosk jag fick upp för att få till de tre groparna var enorm. Bestämde mej efter nån slitsam timme att nej, här blir det nog bara frösådd i framtiden. Inget mer grävande på den här platsen. Men inte länge efter satt jag med block och penna och funderade på hur fint det skulle vara med flera pioner ( och rosor!) just här. Bland all muld och solsken. Och efter lite funderande hamnade en hel del av frösådderna också här så det var bara att börja gräva och plocka rosk på nytt i alla fall. Här hamnade nu av daggkåpor längs kanten, tagetesar, mattram, salvior, hängpimpinell, prydnadsgräs, orientvallmo och en näva.



Besökare som använder min rabatt som toalett
  
Fänrikshjärta 

söndag 25 maj 2014

Avhärdning och rabattkanter.

Ny kant av stenar, ska det bli.

Hej igen..

Underbart väder det varit ute, som sommaren skulle ha kommit. Regnet som föll har också gjort att det grönskar fint överallt. Trädgården ändrar karaktär igen. :) Alla minisådder som stått inne på fönsterbrädet har fått ta frisk luft ute på terassen. Avhärdning på gång alltså. Ut på morgonen med alltihopa och så in igen med krukorna på kvällen. En vecka kanske jag orkar med..tur att det bara är några meter det skall bäras.





Idag har varit en dag  då det blev att ställa iordning på terassen och uteplatserna, nu har man ju kunnat sitta ute och njuta längre stunder så är på tiden att stolsdynorna åker fram. Fast sitta och sitta..har funnits mycky att göra plötsligt igen så långa stunder i stillhet har det inte blivit. Egentligen behöver jag bara sätta mej ner så kommer jag på att nej, det där måst ändras på och det där skulle jag ju göra..

Så, en ny rabattkant blev gjord igår. Haft uppbyggt  med stockar förut men det var  för stel känsla över det hela, bort med stockarna och stenar istället och formen något rundad på alltihopa. Blev mycket bättre, så kanske jag nu kan låta det vara. Såna här tyngre projekt skulle jag egentligen låta bli, men när det stör ögat så gör det och då är det bara att ändra på tills det blir rätt.

Pärlhyacinter.

Annat, fyllt utekrukorna färdigt med muld och gödsel, så att det ska vara färdigt när jag kommer hem med sommarblommor. Pelargonerna har jag också satt ut redan, nu ska de få klara sej i natten. Tack vara att det blev satt så många pelargonsticklingar, och de klarade sej, behöver jag inte handla så mycket för att få fint i krukorna. Tänkte också blanda upp med perenner. Bra inspiration för fint att ha i krukorna har jag hittat på Pinterest under året. Nästan för mycket inspiration..

Narciss.


onsdag 14 maj 2014

Vattna och beskära..

Jordvivan blommar.

Hej igen!

Nu har det regnat i några dagar, och det är jag  glad över. Det var så torrt i trädgården att jag nästan hann börja oroa mej. Vattentunnorna oxå varit tomma i nån vecka. Men ingen panik, det löste sej. Nu finns det vatten att vattna med igen, och det är bra för det har ju lovats bättre väder framöver. Har passat på att vattna rabatterna oxå, så att allt blivit helt genomblött. Bättre vattnet utspritt i rabatterna än det att det bara rinner ner för sidan på tunnorna. Det sägs ju att det inte är bra att skvättvattna utan det ska vattnas ordentligt när man väl håller på, därav bra att vattna när det regnar.

 Sen har jag oxå gått omkring med sekatören i högsta hugg. Klippt ner grenar på rosorna ( de ser alla döda ut! Varför det månne? ), klematisarna, buxbomen, som jag försökt klippa till klot. Det här med vad och hur man ska beskära är inte det lättaste. Ner till frisk ved heter det, men att se var den börjar var inte nått jag blev klok på. Har nog försökt läsa på och det verkar enkelt i teorin men praktiken har visat sej vara nått helt annat. En hel vetenskap, helt klart.. Och sen det här med inåt eller utåt riktade skott..och hur man lägger snittet..

Klematis, klippa eller inte klippa, det är frågan

 
"The Fairy" rosen. Var beskära här? Allt ser lika visset ut.

Annat som jag inte skrivit om är växterna jag plockade åt mej från min mormors backe. Det är ju det roligaste sättet att få nya växter, när de kommer från nån bekant. Ett ganska säkert sätt oxå för växer de bra hos andra så ökar chansen att de tar sej oxå på egen backe.( Alltså, ifall personen bor någorlunda i närheten)
Så mormors rabatt fick jag lov att gå lös på. Kom hem med små tuvor av snöklocka, ramslök, doftviol och vild tusensköna. Allt sattes ner i samma rabatt och jag hoppas det kommer att trivas och sprida sej att jag så småningom får en riktigt fin vår rabatt. Tog oxå med mej hem sticklingar av humle och kaprifol som jag planterat i kruka, har redan av dem på backen men vill ha flera, så hoppas de tar sej och skaffar rötter så jag kan plantera ut dem senare.


Pärlhyacinter och pionskott.

Nunneört med hungrig humla
Morgonstjärna, fina men vill inte hållas upprätta.

Doftviol, från mormors.

tisdag 6 maj 2014

Nytt..

 Hej igen!

Ute kallt och rått så kom in för att uppdatera lite igen vad som hänt om de senaste trädgårdsprojekten.
 
 De olika sådderna som jag har inne och ute i krukor tar sej ganska bra. Kliar i fingrarna att sätta fler frön men som sagt, utrymmet är nog fullt redan både inomhus och i växthuset. Blev kring tvåhundra små krukor när jag räknade senaste gången, och då är inte alla ännu satta en och en..

Halvfärdig blivande kryddrabatt.

Kryddlandet hur jag lagat färdigt oxå. Blev placerat vid stenmuren upp mot berget på platsen jag samlat kompost i några år. Visade sej klokt för jag behövde bara ta bort översta lagret av komposten, jämna ut, gräva en stig i mitten så var det nästan färdigt redan. Så satte jag små kantstenar runt stigen och odlingsbäddarna, och fyllde på med köpt muld i rabatten och markbark på stigen så blev det hur fint som helst. Inte någon stor plats men nog väl ett par kvadratmeter kanske..

Prydnadsaronian ännu i sin kruka, området jag kallar branten bakom.

Nyköpta växter har det oxå blivit på senaste tiden. Ett köp som var planerat var en Prydnadsaronia. Riktigt fin, och tålig växt, den hade en uttänkt plats redan. Fick ersätta en ful rönn, som jag försökt formklippa men inte lyckats med. Riktigt torr plats bredvid terassen så förstod att jag behövde en växt som klarar sej. Men oj vad jag kastade längtansfulla blickar på trolhassel med spretiga fina grenar, magnoliorna (med knoppar, tänka sej, det närmaste jag någonsin varit min drömväxt!!)...och mycket mera. Men som sagt, rönnen fick fara och aronian ta dess plats. Var inte det enklaste att få bort rönnen men det gick, med spade såg och lite draghjälp av mamma.

Branten, som jag skrivit förut om, har jag skissat upp en plan för och satt ner några plantor i redan. Rabatten där ska binda ihop två rabatter så jag kommer kanske att måsta tänka om ännu, för den insikten kom lite  i planeringen. Ska sätta växterna, taklökar, krypveronika, mossflox, nejlika, revsuga och lammöron att gå lite i omlott i klungor, artvis.Men ja, sen växer det ju ur mönstret lite hur det vill och ingen panik egentligen, så gör det lite i de andra rabatterna oxå. Jag får se hur det blir.

Härliga, nya växter!!

Annat nytt, det blev ett besök i s- markets trädgårdsavdelning, så där helt appropå. Borde veta att sånt är dåligt för ekonomin, jag hinner liksom inte sätta upp skyddsbarriärer mot allt trevligt jag ser och vill ha. Så när jag kom ut hade jag i korgen tre klematisar, en pion och en påse liljelökar. Och det under tiden de andra gick in för att köpa ett par mjölk..
 Plantorna är inte nedgrävda ännu..jag vet inte var jag ska sätta dem, men kommer nog på nått.

Ha d så bra, hörs igen.

fredag 2 maj 2014

.. det var April det.

Så var April månad över för det här året. Årets första trädgårdsmånad som jag brukar tänka det som. I år har det blivit en hel del frön sådda, både inomhus, utomhus och i växthuset. Måst erkänna att jag inte ens vet hur mycket olika sorter jag satt, eller hur många krukor jag har stående runtom i knutarna..och att det där med växthus, det är en bra sak.Känns så mysigt att sitta där inne, i skydd från kalla vinden och omgiven av blomsterdrömmar. Vi har oxå hunnit ta en första termoskaffe där inne, jag och mamma. Just nu är jag bara lite orolig för det här med frostnätter, men jag tror att det talades lite om att sätta på en liten värmare där inne. Ska se..

Blommat en hel del arter har det oxå gjort under April, nästan dubbelt mer en förra året. Men så har jag satt lökar flitigt förra hösten, och det varma vädret har hjälpt till såklart.

Snöcrocus stod det på påsen.

Scillor.
Min" hjälpreda", och klotterbok.

Porslinhyacint


Andra projekt som blivit gjorda är ett fuskfönster på stugväggen mot norrsidan, för att göra ett trist område lite mer välkommande, och så klätterstöd på framsidan av stugan ovanför terassen, åt kaprifolen och humlen att klättra i. Lite av samma orsak. Tänkte att det skulle binda ihop stugan med trädgården lite bättre. Pappa har byggt ramarna, jag ritat designen. Istället för träribbor har jag tänkt fläta ett rutmönster av band i klätterstödet, och i fönstret ska det målas gardiner och krukväxter.

På stigarna runtom har jag spritt ut täckbark som inhandlast förra året billigt. Blev inte helt nöjd med resultatet men hoppas att det ska hålla ogräset bättre borta, att jag inte behöver rensa hela tiden. Rensa kommer jag nog att hamna göra ändå, fast ok, jag gillar att rensa så ska inte klaga.

Mitt lilla kryddland är nu färdigt, samma grönsakslådorna, väntar bara på växterna. Kliar i fingrarna att börja men får nog vänta ännu. Några av kryddorna har jag frösått och de finns ännu i växthuset där jag spanar ner i krukorna titt som tätt efter tecken på liv. Salladen ska direktsås, men jag antar att det behöver bli lite varmare först.

Rysk blåstjärna
Snöklocka, fått lökar av mormor.

Iris.