Välkommen till min blogg!

Jag är glad att du läser. Min tanke är att här uppmärksamma och samla allt det fina runt omkring mej. Det blir en blandning av sådant som intresserar mej, som i första hand trädgården, naturen, hemmapyssel, färg och form, lite om djuren i mitt liv och i trädgården. Tankar om stort och smått och en hel del planer. En blandning av allt möjligt med andra ord. Komentera gärna!

söndag 27 april 2014

Projekten fortsätter..

Planterat till av vintergrönan på en av "omöjliga" platserna bredvid terassen.

Nu händer det så mycket på en gång att jag inte riktigt hinner med ordentligt. Plantorna spirar och grönskar och projekten hopar sej i mitt huvud. Vad som borde göras eller ändras..och att ta mej tid att njuta oxå av det jag åstadkommit.


Upphöjd planteringsbädd till sallad och grönsaker. Bakom dem bärbuskar och sen en nyplanterad spireahäck.


Min snälla pappa sågat till planteringlådor av mina gammla golvträtrallar, helt perfekta för att börja med grönsaksodling i. Fodrade dem med svart plast och grävde ner dem en bit i marken. Fyllde med kompostmuld, tång och köpmuld. Rymmdes ganska mycket i dem. De blev placerade bland bärbuskarna och för lite avskildhet så har jag försökt med att plantera en häck av spireasticklingar runt området. Få se om de tar sej, hade bara grävt en grund fåra och fyllt med muld, tagit små kvistar av spirean stuckit ner dem och vattnat. Inte kostat nått att försöka..

 
Terassen och min" trädgårdshjälp" bok. Muldsäckförråd, det behövs!

Har varit riktigt fina dagar och det har blivit många kaffestunder på terassen. Här brukar jag sitta och sörpla och bläddra i min trädgårdsalmanacka. Den har varit till mega bra hjälp för att minnas allt möjligt praktiskt som ska göras, och så har den många tomma sidor där jag har fyllt i saker jag själv tycker är roligt att ha koll på, som vad jag sått, vad som blommar och en hel del annat.


Sådderna inomhus.

Nu har det oxå börjat gro med fart i mina frösådder. Har fått plantera om en del av dem redan till bättre muld och egna krukor. Det är redan tajt med utrymmet vid fönstret så får se hur det ska bli när flere behöver bättre med plats. Fönsterbrädena i huset redan ganska fullbebodda...och jo, jag håller lista på hur det gror. Har använt plastkrukor med muld, och oxå torvbriketter, tycker de fugnerar lika bra båda. Har skrivit namnetiketter på förslutare till brödpåsar, som jag sen sticker ner i krukan för att komma ihåg vad som är vad.



Nyplanterat område, oxå en av de svåra bitarna av rädgården.

Annat som fått lite ny utformning är detta område. Vill att här ska vara lite grönt men blir nog svårt,  för  området ligger i en muldfri torr slätt och det gör att här vill nästan inget gro. Har planterat av tåliga växter jag haft till hands, bergenior, måbär, snöbär och spirea, dessutom försökt bygga upp lite och ge bättre med muld.


Växthuset, vi delar på utrymmet, jag och mamma.

Det är riktigt bra med ett växthus har jag märkt. Har åter tur som får använda en del av mammas. Förra veckan satte jag frön i krukor och idag har det grott! Både ringblommor och tagetes. Sen har jag satt största delen av kryddsfröna att gro här uppe i växthuset, så det blir intressant att se hur det ska gå med detta projekt.

söndag 20 april 2014

Nånting kommer upp..

Det är riktigt roligt att se på allt som händer i blommrabatterna just nu. Eftersom det syns så tydligt allt som kommer upp. Alla växter har sin egen stil och charm. Men det gäller nästan att krypa runt på alla fyra för att komma på rätt höjd för närmare studier.


Vallmo på väg upp

Rosenbbräcka och Krypveronika

Tulpanblad, i fina färgskiftningar

Silververonika tror jag att det här är.

Blad av Revsuga och Krypveronika

Studentnejlika.

Mossflox.

Anemon i knopp.

Projekten..


 Hej, hej!!

 Tänkte dela lite bilder på hur planerna framskridit på backen. Har varit underbara dagar med soligt och varmt, så mycket tid att sitta vid datan har jag inte tagit mej :) . Försöker ändå hålla i minnet att det jag inte tar mej tid att fotografera och dokumentera det har jag med ganska stor säkerhet glömt hur det var, sedan om några år. Annars, nu sover jag redan ut i min lilla boda, rymms ej mer in i stora huset så här under påskhelgen. Värmebatteriet har alltså fått gå varmt. :)


Sidan mot sandvägen.

Bladknoppar av Rosenbräcka och krypveronika.

Vedtraven färdigt radad. Blev tre rader ved.

Tidningspappret underst, och så fyllt på med allt möjligt som det kan tänkas växa i.

Fyra stycken blåsippor. Det tar sej..

tisdag 8 april 2014

Under sista snön som föll..

Tänkte visa lite bilder jag tog på  trädgården där den vilar under den sista snön ( hoppas vi) som föll  här under våren. Det var för så där en vecka sen, och tur var smälte snön ju undan redan nästföljande dag. Annars hade det kanske blivit tålamodsprövande :)


Båsippan som söker skydd undan snön.

Porslinhyacint i knopp.

Pudersnö, inget att oroas för, smälter snabbt.

Snöklockor i knopp.

Kall sittplats.

onsdag 2 april 2014

Frösådder

Härliga fröpåsar!!!

Frösådder inomhus


Nu har jag åter varit igång med frösådderna. Satt i små krukor, 3-5 frön i varje kruka, sådär 40 små krukor. Det blev en hel del sorter, ( två olika Tagetesar, tre olika Salvior, Orientvallmo, vit Blåklocka, stor Prästkrage, Tusensköna, vit Lupin, Praktnejlikrot, rosafärgad Klematis, Silvermarton, och en växt som ser ut som ett klättrande fänrikshjärta) En hel del alltså.


Hur jag försöker hålla ordning på vad jag sår.

 Har ännu gräsen som jag bode pröva på att så innom den här månaden. Av frösådderna som jag satte förra månaden har en liten verbena kommit upp, och tro det eller inte man ochså Tagetesarna, fastän jag satte ner fröna i söndags! Har tur att jag får ha de här nya frösådderna hos mamma, hon har ett lite svalare rum och en lämplig lysrörslampa åt dem.


Tagetesar som kommit upp på tre dagar.

tisdag 1 april 2014

Några planer..

Entre trädgård?



 Jaha, nu när vårstädandet var gjort har jag gett mej tid att gå runt och ta lite bilder och fundera på kommande "nybyggen", förändringar och förbättringar. Eftersom det förut inte växte nått annat en stora granar här så finns det att göra om jag vill ha annat en bara en brun stickig barrmatta.

 På bilden ovanför syns området jag så fint kallar för min entreträdgård. Stengången är lagad av stenar jag samlat från trakten och så har jag hällt sand mellan dem. Formen på stigen blev lagad så att jag sku komma åt att rensa lättare åt alla håll. Här har rådjuren trampat villt omkring under vintern och jag har fått fylla igen hålen, och hur mina små baby plantor från föra året har klarat sej återstår att se. Området är så nylagat att jag inte ännu riktigt vet vilka växter jag ska ha här, men har planterat ner en del. De tre gröna buskarna som syns är buxbom som jag tänkt försöka klippa till klot.


Kommande myshörna?


 Bilden ovan är ett av kommande projekten i sommar. Den här delen av trädgården blir bakom pappas vedbod och blir direkt under en stor gran och en stor tall, här kommer inte att växa nått, så det får bli sittplats av det. Där träpallarna ligger ska det komma en ny vedhög som stänger till och blir som en vägg. Vill kunna ha en lite undanskymd hörna är där jag kan ligga bekvämt utsträckt och läsa och ta det lungt. Har tänkt som i resten av inredandet av platsen att jag ska försöka hitta allt jag behöver för att få till det, alltså inga nya inköp. Det skulle inte passa in med nya saker här i barrparadiset. Grönt har jag tänkt laga i krukor som ska placeras runt om.



Och vad ska det bli av detta?

Det här området är oxå direkt under en stor tall och mycket torrt eftersom det är en liten slänt. Men jag har inte gett upp, ska försöka få till en rabatt med krypväxter. Skulle oxå vilja ha insynskydd på området ovanför och har funderat över hur göra det snyggt. Och hur jag som sagt ska lyckas få växterna att trivas och ta sej.